Tekst objavljen: 19.11.2013 17:30        


Javni dug Srbije povećan je u oktobru za 227 miliona evra, i iznosio je 19,3 milijardi evra, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu bilo je 58,5 odsto, objavila je danas Uprava za javni dug. Od početka godine Srbija je servisirala obaveze po osnovu javnog duga u ukupnom iznosu od 3,7 milijardi evra, od čega na ime glavnice 3,1 milijardu.

Javni dug 19,3 mlrd. evra, inflacija četiri odsto

Najveće razduživanje tokom prvih devet meseci izvršeno je na domaćem finansijskom tržištu, gde je otplaćeno 2,3 milijarde evra duga po osnovu dospelih državnih hartija od vrednosti, dok su troškovi kamata po tom osnovu plaćeni u ukupnom iznosu od 0,3 milijarde evra.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da su se u drugoj polovini ove godine ispunile najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja. Ona je istakla da je godišnja inflacija u oktobru smanjena na 2,2 odsto, čime se privremeno našla ispod donje granice cilja, i podsetila je da je godišnja inflacija u septembru iznosila 4,9 odsto, čime se vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, koji iznosi četiri plus minus 1,5 odsto. Očekuje se da će inflacija u 2013. biti na novom cilju, do četiri odsto, rekla je guvernerka NBS-a.
Obaveze prema inostranim poveriocima plaćene su u iznosu od 0,8 milijardi evra, od čega na ime glavnice 0,5 milijardi.

Najznačajnija stavka razduživanja Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu predstavlja prevremena otplata dela obaveza prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 436 miliona dolara.

Srbija je platila obaveze po osnovu dospeća kupona emitovanih evroobveznica Republike na međunarodnom tržištu u ukupnom iznosu od 201,25 miliona dolara.

U posmatranom periodu izmirene su obaveze po osnovu datih garancija u ukupnom iznosu od 220,5 miliona evra, od čega na ime glavnice 176,7 miliona, dok su troškovi kamata plaćeni u ukupnom iznosu od 43,8 miliona evra.

U cilju finansiranja dospelih obaveza Srbija je tokom oktobra ostvarila primanja po osnovu emitovanih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 423 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija državni dug javni dug ekonomija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana