Tekst objavljen: 11.07.2016 14:46        


Sve više srpskih turista, i pored skromnije usluge, zainteresovano za low cost putovanja avionom. Putovanje avionom može biti jeftinije i od autobuske karte. Vodeći se ovom parolom, sve više srpskih turista bira letove preko low cost avio-kompanija, preko kojih se karta u jednom pravcu za evropske destinacije može pazariti i za manje od – 20 evra.

Jeftini low cost letovi i za 20 evra

“Caka” kod ovolikog rezanja troškova jeste u manjem prtljagu, nedostatku besplatnog posluženja, gledanja filmova, ne postoji biznis klasa, korišćenju manje atraktivnih aerodroma, a prodaja se obavlja isključivo preko interneta. Ipak, turiste sa plićim džepom odricanje od ovih pogodnosti, prevešće na željenu destinaciju i po četiri puta nižoj od standardnih letova, pišu Večernje novosti.

Beograđanka Sanja P. platila je povratnu kartu pre dva meseca do Ženeve 50 evra, preko jedne low cost kompanije. Prošle godine putovala je u Pariz, a kartu sa aerodroma Buve, koji se nalazi na 70 kilometara od francuske prestonice, platila je u jednom pravcu 30 evra. Pre nekoliko dana rezervisala je i let za novu liniju od Niša do aerodroma Minhen-Memingen u Nemačkoj, a karta u jednom pravcu bila je 20 evra.

Bitno je da svi putnici znaju da low cost kompanije ne štede na sigurnosnim faktorima, već prvenstveno na usluzi u avionu tokom samog leta i na prostoru.

U visoko budžetnim kompanijama se kofer ne naplaćuje i može da se ponese od 15 do 23 kilograma prtljaga. U low costu za osnovnu cenu daju – osam do deset kilograma težine kofera i to sa striktnim proporcijama o kojima posebno treba voditi računa. Putnici moraju da zaborave i na besplatnu hranu na letu, jer se čak i flašica vode naplaćuje i to do pet evra. Nema ni filmova, biznis klase, a sedišta su, gotovo po pravilu, manja sa manjim prostorom između.

Jedan od najvećih problema jeste što niskobudžetne kompanije lete gotovo isključivo na aerodrome koji su udaljeni od grada ili su smešteni u manjem gradu pored.

Primera radi, ne ide se do Pariza, već do Buvea, umesto Londona nudi se Luton, umesto Minhena – Memingen. Do glavne destinacije nekada treba i do 100 kilometara vozom ili autobusom.

Ipak, u većini slučajeva, prestonice ili drugi veći evropski gradovi imaju dobru konekciju sa ovim aerodromima, pa karte koštaju od 10 do 60 evra. Kada se i ovaj trošak doda na ukupnu cenu potrebnu za “prevoz”, u većini slučajeva je cena – opet povoljnija.

Putnici koji pomere let u low costu mogu to da urade dosta jeftinije nego oni iz visokobudžetnih kompanija. Primera radi, pomeranje datuma kod low costa košta od 1.800 dinara, dok u većini drugih avio-kompanija ova usluga staje – oko 80 evra.

Što se tiče drugih promena na letu, posebno se savetuje da putnici sve dodatne usluge plate odmah kada rezervišu let. Ukoliko dodatni prtljag kupe zajedno sa kartom, platiće ga od 1.000 dinara pa na gore, a ako budu morali za njega da doplaćuju direktno na aerodromu, cena je nekoliko puta veća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
low cost avio-kompanija jeftini letovi niskobudžetne kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana