Tekst objavljen: 12.04.2017 12:06        


Štit nezavisnosti američke centralne banke od političkog uplitanja Kongresa je "pod pretnjom", što bi moglo da nagrize ekonomski napredak, upozorava šefica američkih Federalnih rezervi (Fed), Dženet Jelen. Istraživanja pokazuju da zemlje koje omogućavaju centralnoj banci nezavisnost u kreiranju monetarne politike "imaju tendenciju da ostvaruju bolje makroekonomske rezultate", rekla je sinoć Jelen u diskusiji na Univerzitetu u Mičigenu, izveštava agencija Frans pres.

Jelen upozorava da je nezavisnost Feda pod pretnjom

Prema njenim rečima, američki Kongres je 1970. godine "vrlo mudro" usvojio zakon koji je Fedu omogućio nezavisnost, koja je sada ugrožena predlogom zakona kojim bi se revidirale odluke Feda ili zahtevalo od njega da strogo sledi matematičku formulu za utvrđivanje kamatne stope.
"Stalno brinem zbog pretnji našoj nezavisnosti, rekla je Jelen.

Mada nije pomenula američkog predsednika Donalda Trampa, Frans pres napominje da je on bio vrlo kritičan prema Fedu u predizbornoj kampanji prošle godine.

"Zaista mislim da je nezavisnost centralne banke za donošenje odluka o monetarnoj politici, bez kratkoročnih pritisaka dnevne politike, vrlo važna i da rezultira donošenjem boljih odluka fokusiranih na dugoročne potrebe i zdravlje privrede", naglasila je Jelen.

To ne znači manje odgovornosti ili transparertnosti Feda, kazala je, podsetivši da ona ima obavezu da dva puta godišnje Kongresu podnosi izveštaje o rezultatima i da održava redovne konferencije za medije, uz objavljivanje zapisnika sa sastanaka Feda.

Jelen je ocenila da je privreda SAD trenutno "prilično dobrog zdravlja", i da nastavlja da se postepeno poboljšava u svetlu globalne finansijske krize 2008. godine. Dodala je da će za centralnu banku biti ključno da ne dozvoli preveliko ubrzanje inflacije.

Ponovila je procenu centralne banke da je potrebno postepeno podizanje kamatne stope kako bi se inflacija držala oko ciljanog nivoa od dva procenta.

"Ali, ne želimo da čekamo predugo" da dodjemo do neutralne tačke na kojoj kamatna stopa više neće podsticati ekonomiju.

Ona je upozorila da "centralna banka ne želi situaciju da privreda uleti u pregrevanje a inflacija poraste iznad cilja, u kojoj bi Fed morao naglo da podiže kamate što bi neizbežno vodilo u recesiju".

"Mi želimo da budemo ispred te krivine, ne iza nje", rekla je Jelen.

Fed je podigao kamatne stope dva puta u poslednjih nekoliko meseci, nakon prvog povećanja u decembru 2015, kada je pomerio referentnu kamatnu stopu sa nultog nivoa prvi put od decembra 2008. godine.

Ne samo da je inflacija u SAD blizu Fedovog targeta od dva odsto, već je i stopa nezaposlenosti pala na 4,5 posto, što je, prema rečima Jelenove, niže od granice koju centralni bankari obično smatraju "punom zaposlenošću", prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD Dženet Jelen fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana