Tekst objavljen: 07.02.2023 15:50        


Kao i ostale velike naftne kompanije, i BP je prošle godine ostvario rekordan profit, koji je iznosio 22,7 milijardi dolara, što je za skoro 10 milijardi više nego što je zabeležio u 2021

Još jedan naftni gigant zabeležio rekordne profite


Posle podatka koji je izazvao izazvao buru u javnosti, da su Shell i Exxon Mobil u 2022. imali do sada neviđene profite, bivši Britiš Petroleum a sadašnji BP je objavio rezultate svog poslovanja. Britanska kompanija je prošle godine ostvarila 27,7 milijardi dolara neto profita, za razliku od 2021. kada je imala 12,8 milijardi profita. Time je premašila svoj istorijski rekord od 26,3 milijarde iz 2008. godine.

Britanski energetski gigant je najavio da će od dela profita u iznosu od 2,75 milijardi dolara početi otkup svojih akcija, a već radi i na povećanju dividende.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovo je samo jedna kompanija iz grupe najvećih zapadnih proizvođa nafte koje su ostvarile rekordne profite prošle godine. Zajedno sa Shell-om čiji profit je iznosio skoro 40 milijardi dolara, Exxon Mobil-om (56 milijardi dolara), Chevron-om (36,5 milijardi) i francuskim Total Energies-om koji bi trebalo danas da objavi rezultate svog poslovanja, očekuje se da će “velika petorka” dostići skoro 200 milijardi dolara profita u samo jednoj godini. I to usred energetske krize i redovnih najava nestašica energenata koje su drastično podigle njihove cene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
British Petroleum naftna industrija profit trgovina naftom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana