Tekst objavljen: 04.04.2022 12:55        


Više od 3.000 radnika u 60 kompanija širom Britanije isprobaće četvorodnevnu radnu nedelju, u najvećoj pilot šemi u svetu, piše Gardijan

Još jedna zemlja testira četvorodnevnu radnu nedelju


Proba četvorodnevne radne nedelje u početku bi trebalo da traje od juna do decembra, a u njoj će učestvovati Kraljevsko biološko društvo, londonska pivarska kompanija Pressure Drop, kompanija za medicinske uređaje sa sedištem u Mančesteru i prodavnica ribe i pomfrita u Norfolku.

“To dolazi kao podstrek kompanijama da usvoje kraću radnu sedmicu, a što je ključno bez gubitka plata, istovremeno težeći većoj produktivnosti, to je kao zamah za poboljšanje uslova rada”, piše ovaj britanski list.

Prethodna proba uvođenja skraćene radne sedmice, podseća Gardijan, bila je ona u Rejkjaviku gde su gradske vlasti i nacionalna vlada uključile u projekat više od 2.500 radnika .

Istraživanje dolazi nakon što je pandemija kovida navela mnoge ljude i kompanije da preispitaju svoje radne obrasce, ističe ovaj list, uz primetan porast hibridnih i fleksibilnih praksi koje izbegavaju standardnu petodnevnu radnu nedelju od devet do pet.

Džo O Konor, izvršni direktor kompanije “4 Day Week Global”, rekao je da ne postoji način da se „vrati sat unazad”, na svet pre pandemije.

„Menadžeri i rukovodioci sve više prihvataju novi model rada koji se fokusira na kvalitet rezultata, a ne na količinu sati. Radnici su izašli iz pandemije sa različitim očekivanjima u vezi sa onim što predstavlja zdrav balans između života i posla”, rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Neke kompanije koje su isprobale četvorodnevnu sedmicu, a koje nisu deo najnovijeg probnog perioda, uključuju firmu za robu široke potrošnje Unilever, japansku elektronsku firmu Panasonic i londonsku Atom banku.

Mark Dauns, izvršni direktor Kraljevskog biološkog društva, rekao je da je odluka o uvođenju četvorodnevne nedelje delimično odgovor na „neverovatno konkurentno“ tržište rada.

„Radi se o pokušaju da učinimo više da budemo dobar, inovativan poslodavac da privučemo i zadržimo naše sadašnje osoblje. Ove vrste mogućnosti čine ogromnu razliku. Odlično je za sve”, rekao je Dauns.

Zaposleni u ovoj firmi radi u Kings Krosu u Londonu, ali su neki prešli na daljinski rad tokom pandemije. Zaposlenima je, kako je rekao Dauns, prošle nedelje rečeno da se uvodi četvorodnevna radna nedelja, a odgovori radnika su do sada pozitivni.

Društvo će ostati otvoreno pet dana u nedelji, ali sa radnicima koji su uglavnom podeljeni između smena od ponedeljka do četvrtka i od utorka do petka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Velika Britanija kraća radna nedelja četvorodnevna radna nedelja testiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana