Tekst objavljen: 12.08.2015 10:59        


Narodna banka Kine danas je ponovo snizila kurs juana prema američkoj valuti 1,6 odsto, na 6,33 juana za dolar, što je najniži pokazatelj od septembra 2012. godine. U utorak je banka već snizila kurs juana prema dolaru 1,9 odsto na najniži nivo za poslednjih 20 godina od 6,2298 juana za jedan dolar, preneo je Tas.

Juan pao prema dolaru još 1,62 odsto

Banka je saopštila da je odluka o optimizaciji metodike obračuna deviznog kursa doneta imajući u vidu pozitivan saldo spoljne trgovine Kine i jaku poziciju juana prema valutama drugih zemalja.

Na sajtu Narodne banke je objavljeno da je oštro sniženje kursa juana, od 1,6 odsto, povezano sa objavljivanjem statističkih podataka za jul i ukazuje se da će se, posle kratkog perioda kolebanja, tržište stabilizovati, a oscilacije kursa juana će se postepeno normalizovati.

Prema podacima državne uprave za statistku, obim izvoza iz Kine u julu je snižen 8,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

U centralnoj banci Kine je takođe rečeno da juan nema ekonomske niti finansijske preduslove za kontinuirano slabljenje prema dolaru.

Sada postoje pozitivne promene u kineskoj privredi, što obezbeđuje dobru makroekonomsku osnovu za stabilizaciju kursa jena, navodi se u dokumentu.

Pozitivan saldo spoljne trgovine Kine je još jedan pozitivan faktor koji podržava kurs juana. Sadašnje kolebanje kursa je prirodno i treba ga posmatrati objektivno.
Nakon perioda "jurnjave" doći će do stabilizacije cena, navodi se u izveštaju banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad kineske valute kineski juan američki dolar kineska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana