Tekst objavljen: 01.08.2023 14:15        


Narodna Republika Kina je u drugom tromesečju ove godine prvi put u svojoj istoriji obavila više transakcija sa inostranstvom u juanu nego u američkom dolaru

Juan prvi put pretekao dolar u kineskoj razmeni sa inostranstvom


Narodna Republika Kina je u prošlom tromesečju prvi put u svojoj istoriji obavila više transakcija sa inostranstvom u sopstvenoj valuti juanu nego u američkom dolaru, pišu mediji u Istočnoj Aziji.

Konkretno, prema podacima kineske Državne agencije za razmenu sa inostranstvom, u julu preduzeća i organizacije najmnogoljudnije zemlje sveta su 49 posto poslovnih transakcija sa stranim zemljama obavile u juanima. Reč je o sumi od 42 biliona juana, što po sadašnjem kursu iznosi blizu 6 biliona (6.000 milijardi) američkih dolara.

Smatra se da dobar deo transakcija u juanima otpada na trgovinu sa Rusijom.

Rast udela juana u kineskoj razmeni sa inostranstvom ukazuje na ubrzavanje trenda odvajanja od dolara u međunarodnoj trgovini, na kojem Peking radi zbog povećanog geopolitičkog rizika, odnosno, tehnoloških i ekonomskih sankcija koje SAD i njihovi saveznici provode protiv Kine i činjenice da je Zapad zamrznuo i namerava da oduzme imovinu ruske centralne banke pohranjenu u Evropskoj uniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kina, osim sa Rusijom, ima sporazume o međusobnoj trgovini u juanima i valuti partnera, bez posredstva dolara, i sa Brazilom i Pakistanom, a delimično i Saudijskom Arabijom i drugim zemljama Persijskog zaliva.

Sudeći po učešću u finansijskim transakcijama koje se vrše kroz sistem za plaćanje Društva za globalnu međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (Svift), udeo juana u svetskoj trgovini još je mali i iznosi manje od tri procenta (2,77).

Američki dolar je još uvek najzastupljenija valuta sa oko 42 odsto, a ispred juana se nalaze i evro, britanska funta i japanski jen.

Ipak, jasno je da učešće juana u finansijskim transakcijama unutar pomenutog sistema raste, jer je pre pet godina iznosio 1,8 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineski jen američki dolar spoljnotrgovinska razmena svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana