Tekst objavljen: 18.03.2019 9:01        


Potrošači će biti bolje zaštićeni kad budu usvojene dopune Zakona o njihovoj zaštiti, kaže za Blic Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine.

Kad će potrošači biti zaštićeni?

Dopune predviđaju uvođenje isntituta medijacije i arbitraže u rešavanju sporova između trgovaca i potrošača, ali će se za nepoštovanje prava potrošača uvesti i prekršajni nalozi, čime će kažnjavanje biti efikasnije, objašnjava Matićeva.

Izmene i dopune su, inače, pripremljene u okviru zakonodavne komponente IPA Tvining projekta pod nazivom "Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji", a rešenja pripremaju stručnjaci koji propise istovremeno usklađuju s evropskom praksom.

Izmenama i dopunama biće zaokružen sistem vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, odnosno potrošačima će biti ponuđen još jedan mehanizam pomoću kojeg će brže i efikasnije rešavati svoj potrošački prigovor i dobijati adekvatnu materijalnu satisfakciju, objašnjava državna sekretarka.

Radna grupa koja radi na rešenjima razmatra i predloge koji se odnose na rokove za odgovor odnosno rešavanje reklamacija potrošača.

Prekršajni nalozi za pojedine vrste prekršaja takoše bi efikasnije zaštitili potrošače.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Matićeva navodi da je poslednjih godina najviše reklamacija na obuću, pa u tom smislu kaže da bi upravo za takve slučajeve vansudsko pravnanje za potrošače bilo najefikasnije i najcelishodnije, mada, dodaje, mehanizam za ostvarivanje prava potrošača se neće menjati u zavisnosti od robe na koju se reklamacija odnosi.

Ona napominje da će Ministarstvo nastaviti da konkursima za dodelu podsticajnih sredstava jača kapacitete udruženja za zaštitu potrošača, te poručuje da će radna grupa pripremu predloga za dopunu zakona završiti do 31. jula.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači Novi zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana