Tekst objavljen: 15.10.2016 10:00        


Više od 80.000 građana koji su olako pristali da garantuju za kredit rođaka ili prijatelja, sada na mukama. Banke isto tretiraju i jemca i klijenta koji je uzeo pozajmicu.

Kad dužnik zakasni i žirantu se zapreti

Nema veće kazne i glavobolje nego biti žirant u Srbiji. Mnogi od 80.000 jemaca gorko su se pokajali što su garantovali otplatu kredita prijateljima, kumovima, rođacima, pa čak i supružnicima! Trenutno je na sudu oko 2.300 žiranata od kojih banke traže da namire zaostale obaveze. Koliko je onih koji nemaju mogućnosti da se sude, a moraju da nastave otplatu tuđeg kredita, ne zna se pouzdano, ali se pretpostavlja da ih ima nekoliko hiljada.

Bankari su postali rigorozni ne samo kada je u pitanju duže kašnjenje u otplati zajma od dva meseca, već i kada primete da klijent kasni s ratom tek nekoliko dana. Odmah zovu telefonom i žiranta, ili mu šalju opomenu. Obično taj posao za banke rade specijalizovane agencije, koje svakodnevno pozivaju jemce i upozoravaju ih da rata kredita nije plaćena.

U većini slučajeva dužnik izmiri svoju obavezu u kratkom roku, ali ima onih koji potpuno prestanu da vraćaju zajmove. Neki jer ne primaju plate, drugi su izgubili posao, a ima i onih koji nestanu bez traga, odnosno pobegnu u inostranstvo, a dugove ostave žirantima, obično bliskim osobama.

Apsurdno je nekada da banka, odnosno agencija koja za njih opominje klijente i jemce na kašnjenje prvo zove žiranta, pa onda dužnika!

- Klijent i jemac imaju iste obaveze - kažu u jednoj stranoj banci. - Obično za nas posao opomene obavlja specijalizovana agencija, koja ima samo informaciju da je u pitanju kašnjenje. Zbog toga oni pozivaju i dužnika i žiranta. Znam da je to neprijatno, ali rata nije plaćena na vreme. Mnoge banke više i ne zahtevaju jemce za kredite. Sada žirant može da se razduži te obaveze, jer sve zajmove osiguravamo i nije nam potreban jemac.

Sa omčom oko vrata ostaju žiranti koji moraju da vraćaju tuđe dugove.

- Jemac može da tuži dužnika, a taj postupak traje od šest meseci do nekoliko godina - kaže Zoran Petrović, advokat.

- Troškovi suđenja nisu mali, i u proseku iznose oko 100.000 dinara. Mnogi su brzopleto i nepromišljeno postajali žiranti za razne kredite, računajući da ih prijatelj, kum ili rođak neće dovesti u situaciju da on mora da vraća dugove. Ali u praksi je drugačije.


PREŠLI NA OSIGURANJE KREDITA

Do 2014. godine, većina banaka je zahtevala jednog ili dva žiranta zavisno od iznosa zajma, da bi zatim prešle na osiguranje pozajmica. U 2010. godini bilo je 124.000 žiranata, a tri godine kasnije oko 100.000. Da bi neko bio jemac, obično ne sme da ima kredit, jer se rata dužnika preračunava i u odnosu na njegovu platu. Već dve godine, većina banaka osigurava kredite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vraćanje duga krediti žirant banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana