Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 02.12.2018 10:01        


Zloupotreba dobrote penzionera i finansijsko iskorišćavanje roditelja jedna je od tabu tema o kojoj stariji sugrađani ne žele da govore.

Kada potomci penzionerima otmu kartice...

- Stariji sugrađani se sreću s mnogobrojnim nepravdama, a mnoge teme su tabu i o njima se retko govori - kaže Radmila Urošević, šef Odseka za socijalnu zaštitu i koordinator Volonterskog servisa Zvezdare.

- Pored tema kao što su zaljubljivanje i novi partner, ali i odlazak u dom za stare, "najteža" je bila i ona o zloupotrebi finansija. Naime, deca često uzimaju novac od roditelja ili im ne dozvoljavaju da njime raspolažu prema svom nahođenju.

ZAŠTITA

Najbolji način da se penzioner osigura da mu niko neće koristiti karticu je da u banci račun "veže" sa mobilnim telefonom.

Naime, čim se nešto plati karticom - na mobilni telefon stiže poruka s podacima o tome šta je plaćeno i na kojoj lokaciji. Takođe, penzioner može da insistira na tome da novac uzima isključivo sa šaltera.

- Naravno da treba pomagati potomcima, ali ne treba zaboraviti ni da je najvažnije pravilo ispunjenog života ne zaboraviti na sebe - podseća naša sagovornica.

Teška ekonomska situacija u zemlji dovela je do toga da je u mnogim kućama penzija jedini redovan izvor prihoda, a mladi smatraju da imaju monopol na odluke na šta treba trošiti novac. Nažalost, većina roditelja ne osamostali svoju decu i ona čitavog života računaju na njihovu finansijsku pomoć. Ovaj ciklus zavisnosti se ne prekida ni kada deca postanu roditelji, već naprotiv, nastavljaju da planiraju život s novcem penzionera, koji imaju redovna primanja.

Pošto roditelji uvek nesebično daju novac i "vade" decu iz finansijskih problema, kada požele da nešto priušte sebi dešava se da se deca pobune - odlazak u banju je nepotreban, novi kaput ne treba nekom ko ide samo do prodavnice, nova proteza kod privatnika je skupa... S druge strane, mnogi potomci već planiraju kako će da potroše povećanje penzije i jednokratnu novčanu pomoć koju najstariji treba da dobiju.

- Stari ćute da se ne bi sukobili, jer misle da će dete brinuti o njima - kaže Uroševićeva. - Poseban problem je zloupotreba kartica, jer deci ili starateljima nije potrebno ovlašćenje. Da bi se dobio novac sa bankomata dovoljno je imati karticu i PIN kod.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za razliku od starih bankarskih kartica, kada je bilo neophodno ovlašćenje vlasnika računa, s novim kreditnim to nije slučaj. Često vlasnici saopštavaju PIN kod svojoj deci, obično u trenucima bolesti ili kada hitno nešto treba da se plati. Onog momenta kada dete dozna PIN kod, kartica više nije bezbedna, jer sa njom može da na svakom bankomatu podigne novac ili obavi plaćanje u bilo kojoj radnji.

Penzioneri nekada primete da im nedostaje novac sa računa koji su mislili da imaju, a kada deca skidaju pomalo - roditelji teško primete zloupotrebu. Oni koji sumnjaju na decu teško mogu to i da dokažu. Od sramote, većina roditelja o ovome i ne priča.

1 komentar

  1. User image
    Milos 08.12.2018 8:44

    Pa ja ne znam kakav to covek onda treba da budes..kakva su to "deca"?Ja licno idem mojoj baki koja ima 92 god od pokojnog oca majka zena koja me je odhranila a zivi u Kikindi sad sa nekom rodjakom,koja pomaze oko hrane i svega drugog,ja odem i podignem joj penziju platim ja isto njene racune,struju,grejanje vodu sve komunalije normalno,ostane joj uvek od jednog dela 3500 a od drugog 4000 din kada se plate racuni.Bogu hvala ja iz Novog Sada uvek joj odnesem hranu,u zamrzivac i sreca ima svega.Zivi i zivece u njenom rodjenom stanu koji je ona kupila i njen pokojni muz a moj deda,uz nju sam i bicu uz nju koliko god to treba,a daj boze da treba sto duze!I meni ne treba ni 1 jedini dinar od njene tesko stecene penzije od koje eto plati barem te racune i verovali ili ne jos i stedi svaki put po 2000 ili 2500 kako kad stavi sa strane pa kupi Evre na uglu kod komsije u menjacnici :) a inace ne zna ni da cita ni da pise,nije kao dete imala gde da uci a posle samo posao..dva pa i tri..ujutru u socijalno tamo je bila spremacica,pa odande kod jedne apotekarsko doktorske porodice gde je bila sve,kucna pmocnica,dadilja ama sve.Pa posle svega toga kad god je mogla u nadnicu..e da...to je baba Deva jedan veliki heroj i junak..o kojoj ja ovde ispisa roman ne zamerite :)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzioneri kartice primanja penzije deca finansijska pomoć

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana