Tekst objavljen: 20.11.2019 15:00        


Tražnja za akcijama kineske kompanije "Alibaba" dostigla je na javnoj ponudi na Honkonškoj berzi oko 12,9 milijardi američkih dolara, javlja agencija Rojters

Kakav debi: Akcije Alibaba prvog dana na berzi stigle do 12,9 milijardi dolara Džek Ma, vlasnik Alibabe


To je najvredniji listing u tom gradu u poslednjih devet godina i svetski rekord za jednu prekograničnu sekundarnu javnu ponudu, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju "Alibabe" se navodi da je kompanija utvrdila cenu na 176 honkonških dolara (22,49 američkih dolara) po akciji, što je za 2,9 odsto niže u odnosu na cenu na zatvaranju Njujorške berze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To znači da će "Alibaba" sa planiranim obimom emisije prikupiti najmanje 88 milijardi honkonških dolara (11,3 milijarde američkih dolara), navodi britanska agencija. Međutim, ukoliko kompanija primeni takozvanu "greenshoe" opciju, odnosno odredbu iz ugovora o IPO-u koja emiteru dozvoljava da investitorima proda više akcija nego što je planirao ako interesovanje bude veće od očekivanog, debi "Alibabe" na Honkoškoj berzi bi mogao da dostigne ukupan iznos do 12,9 milijardi američkih dolara.

Kompanija "Alibaba" je, takođe, kao oznaku za svoje akcije odabrala berzanski kod "9988", koji kombinuje dva najsrećnija broja u kineskoj kulturi koja zajedno simbolišu dugotrajan prosperitet.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
honkonška berza berza hong kong džek ma alibaba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana