Tekst objavljen: 07.09.2015 14:54        


Dolazak u filijalu banke kako bi ste obnovili ugovor o održavanju tekućeg računa ne mora uvek da bude prijatno iskustvo. Pored velikih gužvi koje su aktuelne prethodnih dana po filijalama banaka, veliki problem predstavljaju i ugovori koje banke daju svojim klijentima na potpis.

Kako banke ucenjuju klijente

Iako se ugovori uvek štampaju na srpskom jeziku UniCredit banka je odlučila da svoje ipak malo izmeni. Pa je tako klijentu dostavila ugovor pola na srpskom, pola na engleskom.

Kako većina klijenata pre potpisivanja pročita ugovor, ovim putem im je to onemogućeno.

NBS je propisala zakon da se ugovori sa klijentima mogu štampati dvojezično: „Pozitivnim zakonskim propisima nije zabranjeno da se ugovori sačinjavaju dvojezično na srpskom i drugom jeziku, pa tako i banka može ugovor sačiniti na srpskom i engleskom jeziku, uz napomenu da je u tom slučaju merodavan tekst ugovora sačinjen na srpskom jeziku."

Jedan od klijenata UniCredit banke koji se obratio finansijskom portalu Kamatica, kaže da je banka odbila da mu dostavi ugovor na srpskom jeziku.

„ Nerazumljive stavke koje su štampane na engleskom banka nije želela da promeni, a ja sam potom odbio da potpišem ugovor, zbog čega su mi u filijali banke zapretili blokadom računa“, kaže Slobodan Vrga klijent UniCredit banke.

Kako i sam zakon kaže ugovori se mogu štampati dvojezično, ali to ne znači da na jednoj strani treba da stoji mešovit tekst, koji zbunjuje klijente i koji je nerazumljiv.


Pošto smo kontaktirali i UniCredit banku kako bismo saznali šta se dešava i zbog čega su ugovori koje su njihovi klijenti dobili na potpis u takvoj formi, a ne u onoj kojoj propisuje Narodna banka Srbije, iz banke nam odgovaraju:

„Svi klijenti UniCredit Banke Srbija, fizička lica, osim nerezidenata, potpisuju ugovore za otvaranje i vođenje računa, ali i za sve proizvode i usluge banke isključivo na srpskom jeziku. Kako banka pruža usluge i klijentima nerezidentima, a u cilju veće transparentnosti i omogućavanja potpunog razumevanja proizvoda i usluga banke, za klijente koji ne govore srpski jezik, Zahtev za otvaranje i vođenje računa, kojim se klijent opredeljuje za otvaranje tekućeg računa u banci, je pripremljen dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, pri čemu su sve informacije na Zahtevu jasno navedene na oba jezika. UniCredit Banka kao članica međunarodne finansijske institucije prisutne u 17 zemalja Evrope, ima veliki broj klijenata iz različitih zemalja i stoga nastoji da usluga koju pruža bude istog kvaliteta i prilagođena potrebama klijenta u najvećoj mogućoj meri, na svakom tržištu na kojem posluje.“. 

Na naše pitanje da li banka ima pravo da blokira račun svog klijenta ukoliko on odbije da potpiše ovakav ugovor NBS odgovara: 

„Ugovor o otvaranju i vođenju računa predstavlja, kao i svaki drugi ugovor saglasnost volja ugovornih strana, te u slučaju da jedna od ugovornih strana nije saglasna da potpiše ugovor ne može zbog toga da trpi štetne posledice. Dakle, ukoliko klijent banke odbija da potpiše ugovor sastavljen dvojezično - na srpskom i engleskom jeziku, ne može zbog toga imati štetnih posledica, osim ukoliko u konkretnom slučaju nisu ispunjeni neki drugi propisani uslovi po kojima banka može izvršiti blokadu računa.“ 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    v. 08.09.2015 12:31

    Ovde se svi ogradjuju, a niko nije pogledao o cemu se radi.

    Naravno da banka moze ukinuti usluge sa kojima se korisnik nije slozio, jer bi ispalo da mu vode racun na svoju ruku.

    S druge strane, ocigledno je da deo teksta npr. vezan za SMS i token nema svoju odgovarajucu verziju na srpskom jeziku, sto ugovor cini pomalo promasenim, jer nedostatak srpske verzije prakticno ukida prava i obaveze proistekle sadrzajem dela koji je samo na engleskom.

  2. User image
    ljuba 09.09.2015 16:10

    Očigledno da bankari nisu uspeli da prevedu pasus vezan za token , što upozorava klijente na njihovu nesposobnost ali i samovolju i drskost.Ali mene čudi NBS , što im drži zeleno svetlo na ovakva nesmisla objašnjenja.Podrazumeva se da u objašnjenju nesme biti neistine i gluposti , te stoga treba da reaguje u skladu sa svojim ovlaščenjima , zašta inače njihovi inspektori primaju platu.
    Klijentu preporučujem da ih tuži Sudu Časti pri privrednoj Komori , kao što sam i ja svojevremeno učinio. Efikasniji su od NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
blokada računa za građane blokada računa banka UniCredit Banka obnova računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana