Tekst objavljen: 28.12.2021 15:35        


Koju hranu najviše bacamo za vreme praznika? Onu koju smo kupili u mnogo većim količinama nego što nam je to potrebno...

Kako da tokom praznika smanjimo količinu bačene hrane?


Svuda u svetu, pa i kod nas, u vreme praznika kupuje se mnogo više hrane nego što nam je to realno potrebno, a sve pod izgovorom "bolje da ima, nego da fali". Kada shvatimo da smo preterali, onda se ili prejedamno kako je ne bismo bacili ili jedanostavnobacimo u kantu za đubre.

A šta je to na šta najviše bacamo pare u vreme praznika? Jedna britanska studija koju je sprovela nezavisna organizacija za potrošače po imenu "WHO", otkrila je koje namirnice kupujemo bespotrebno u ogromnim količinama u doba praznika.

U ovoj studiji je učestvovalo 1.362 Britanca koji su ispričali koja hrana je završila u kanti ili se jela bukvalno "na silu". Uz navedene namirnice stoje i procenti koji obeležavaju koliko je baš te hrane ostalo neiskorišteno, odnosno za koliko više smo je kupovali nego što nam je bilo potrebno.

Dakle, obratite pažnju kada kupujete ove namirnice, velika je verovatnoća da preterujete u količini:

1. sir - 20%
2. keks - 14%
3. čokolada - 13%
4. alkohol - 11%
5. povrće - 11%
6. kajmak - 9%
7. slane grickalice - 7%

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Čokolada, keks i slane grickalice mogu dugo da traju, to nije problem, ali sama ideja da ih imate u kući u ogromnim količinama nateraće vas da ih jedete i kad vam realno nije do hrane.

Od alkohola se uglavnom ne popiju sve količine vina i piva. Pića poput žestine takođe se često napola popiju. Po analogiji sa gornjom grupom namirnica, "višak" alkohola u kući nekoga će navesti da isprazni "rezerve" i popije sve što je ostalo, što će naravno negativno uticati na zdravlje.

Salate napravljene od svežeg voća i povrća takođe često ostaju nepojedene, a rok trajanja im je kratak. Možete ili da kupite manje svežih namirnica ili ih izblendirate i stavite u zamrzivač, pa od njih napravite čorbicu ili nešto slično.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
višak hrane novogodišnji praznici hrana bacanje hrane praznici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana