Tekst objavljen: 27.01.2016 9:38        


Ako ste pre pet godina podigli stambeni kredit od 50.000 evra sa kamatom od šest odsto, refinansiranjem možete da uštedite 1,5 miliona dinara.

Kako do manje rate za stan

Dakle, stambeni kredit, uzet na 30 godina sa sve kamatama, ukoliko bi ga nakon pet godina otplate refinansirali po jeftinijoj, aktuelnoj kamati 3,8 odsto, sa rokom otplate od 25 godina, bili biste bogatiji za oko 13.000 evra.

Od toga su već oduzeti troškovi refinansiranja. Na mesečnom nivou, rata za stan na pomenuti kredit bila bi manja za oko 50 evra.

Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, objašnjava da se refinansiranje stambenih kredita isplati sada kada su kamate niže, ali da to malo ljudi radi.

- Već je uzimanje prvog kredita prilična proceduralna agonija pa se građanima ne mili da ponovo krenu u refinansiranje istog. Ta procedura je još kompleksnija. Ali, ako računica pokaže da će uz novi kredit mesečna rata biti 50 evra manja, to nije mala para- kaže Uzelac i dodaje da banke najčešće refinansiraju kredite drugih banaka.

- Oni su trgovci i svoje kredite će se truditi da ne refinansiraju do krajnjih granica, ali ako ste spremni da zbog toga odete u drugu banku, tada će staviti sve ponude na sto - smatra Uzelac.

Bankari objašnjavaju da postoji mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju pre upuštanja u refinansiranje.
- Klijent mora da proveri da li je stan uknjižen i da li je on upisan kao vlasnik stana. Moguće je da su se neki od parametara promenili. Recimo, sada je obavezno učešće 20 odsto, dok je ranije bilo samo 10 - navode.Takođe, prilikom refinansiranja potrebno je izvaditi novi list nepokretnosti, uraditi novu procenu vrednosti stana, uraditi novu založnu izjavu i uspostaviti novu hipoteku.

- Kada se ceo proces završi, važno je da klijent ne zaboravi da u katastru podnese zahtev za brisanje hipoteke prethodne banke kako nekretnina ne bi bila opterećena sa dve hipoteke - napominju bankari.

Iako deluje primamljivo, refinansiranje stambenog kredita se isplati samo ako niste mnogo odmakli u otplaćivanju. U prvim godinama otplate, veći deo mesečne rate ide na kamatu, dok glavnica manje- više miruje.

Penali za prevremenu otplatu

Penali na prevremenu otplatu stambenog kredita sada su 0,5 odsto od uzete sume. Naime, Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je usvojen 2011. godine ograničio je banke na iznos od 0,5 do 1 odsto.
Međutim, taj zakon nije retroaktivan. Ko je zaključio ugovor pre toga, mora da plati penale u iznosu koliko mu je navedeno u ugovoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke dušan uzelac kredit za refinansiranje stambeni krediti refinansiranje stambenog kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana