Tekst objavljen: 07.05.2019 15:10        


Neke od država EU smanjuju iznose iznad kojih nije dozvoljeno plaćanje u kešu – u Španiji je to 2.500 evra, u Italiji 1.000, a u Grčkoj 500 evra

Kako gotovinu zameniti karticama?

Sve više država na različite načine stimuliše napuštanje keša umanjenjem PDV-a za elektronska plaćanja, pokazuje analiza koju je NALED sproveo u okviru projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije”, u saradnji s Nemačkom razvojnom saradnjom.

Neke od mera su isplata plata i penzija isključivo na račune, uvođenjem POS terminala na šaltere i subvencionisanje njihove nabavke, kao i ukidanje kovanica i najvećih novčanica. U analizi se, između ostalog, ističe da neke od država EU smanjuju iznose iznad kojih nije dozvoljeno plaćanje u gotovini. U Španiji je ta granica 2.500 evra, u Francuskoj i Italiji 1.000, dok su Grci te transakcije ograničili na 500 evra. Postoje i drugi načini da se građani motivišu da karticu koriste češće nego keš. Tako Indija nudi niže cene putarine, goriva i železničkog prevoza ukoliko se plaća elektronski.

Da e-plaćanja ne stimulišu samo najrazvijenije zemlje, svedoči i primer iz Bugarske, koja uvodi obavezu korišćenja POS terminala za celokupni javni sektor. Tako se građanima omogućava da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Preduslov za slične korake koje bi i Srbija mogla da načini jeste edukacija građana i privrede o prednostima bezgotovinskih plaćanja i razbijanju predrasuda, koje su najčešće vezane za pitanja bezbednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gotovina gotovina ili kartice kartice Grčka Italija Bugarska naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana