Tekst objavljen: 24.12.2016 17:29        


Dolar je ojačao na 1,04 prema jednom evru, nakon što su Američke državne rezerve (FED) obelodanile dugo očekivanu odluku da povećaju referentnu kamatnu stopu.

Kako jačanje dolara utiče na Vas

Većini građana Srbije ovo saopštenje ne znači mnogo, ali trebalo bi da znate da će se jači dolar direktno ili indirektno odraziti i na vaš kućni budžet, kao što će se odraziti i na budžet Srbije. Kako, za "Blic" je objasnio ekonomista Ivan Nikolić.

Nikolić navodi da će zaduženje Srbije zbog jačanja dolara biti veće, i to ne kao posledica novog zaduživanja, već zbog jačanja dolara. To je juče rekao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je upravo to razlog što je dug Srbije istog trenutka od ove odluke povećan za 80 miliona evra.

- Ta stvar je za njih dobra, ali se ona u našim bilansima pokazala kao uvećanje obaveze - rekao je Vučić.

Šta ovo znači za one koji štede u dolarima?

Većina Srba i ako ima ušteđevinu, uglavnom štedi evre, međutim, za one malobrojne srećnike koji su štedeli u dolarima, došlo je njihovih pet minuta. Ako sada štednju pretvore u evre, imaće više novca.

Šta to znači za građane Srbije koji kupuju američke proizvode, pre svega preko interneta?

Razni "gedžeti" koje kupujemo a dolaze i SAD, kao i knjige, odeća, obuća i igrice biće nešto skuplje, i to za onoliko koliko je dolar ojačao. Jedno vreme je postojala euforija u evropskim zemljama, poput recimo Velike Britanije, čiji su građani odlazili masovno u Ameriku i kupovali proizvode koji su tamo bili značajno jeftiniji. Tako su, praktično, jedno vreme bili na dobitku, ali nakon toga sledi uravnoteženje.

Da li će ovo poskupeti američke proizvode u Srbiji?

Srbija ima jako malu trgovinu sa SAD da bi se nešto bitno promenilo u potrošnji građana.

Do kada će dolar biti ovako jak?

Zavisi od ekonomske aktivnosti u SAD. Kada su u pitanju njihovi parametri, stvari dobro stoje, veća je inflacija, zapošljavanje je na zadovoljavajućem nivou, pa su se odlučili za napuštanje monetarnih stimulansa. Sve ovo nije iznenađenje ni za njih, ni za svetsko tržište, Evropu pa i za nas, jer je sve bilo ranije najavljeno.

Ove promene nisu ništa novo i neuobičajeno, i dešava se da valute idu i na gore i na dole, kaže Nikolić.

- Danas je situacija ovakva ali bi, od na primer Nove godine, stvari mogle da se vrate na prethodno stanje - objašnjava on.

Koliko Srbija ima javnog duga u dolarima?

Oko trećina javnog duga Srbije je u dolarima. U situaciji kada je dolar “jači” od evra, taj deo duga koji je bio u dolarima, kada se prevede u evre, biće veći.

Šta ovo povećanje znači za javni dug Srbije?

Odluka FED-a ima, ili će imati za posledicu veći javni dug izražen u evrima. Dalekosežnije posledice mogu biti povlačenje nekih investitora, koji bi mogli svoje investicije da preusmere iz čitavog regiona u Ameriku, koja može biti atraktivnije mesto za ulaganje, nego što je to bio slučaj u ranijem periodu.

Da li će novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp da "obori" dolar?

Još uvek nije poznato kakvu će ekonomsku politiku novoizabrani predsednik voditi. Ono što je poznato, to je da je u predizbornoj kampanji Tramp najavio jačanje ekonomske privrede i stimulisanje privrednika koji ulažu u SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje dolara američki dolar štednja u dolarima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana