Tekst objavljen: 05.10.2018 13:24        


Otvaranje velikih trgovinskih lanaca utiče pozitivno na privredu, smanjuje procenat nezaposlenosti, stvara veću konkurentnost na tržištu i utiče na smanjenje cena proizvoda, ocenjuju stručnjaci, a upravo jedan od takvih lanaca, Lidl, otvoriće svoja vrata za potrošače u Srbiji sledeće nedelje.

Kako mali trgovci da prežive trgovinske lance?

Međutim, dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić za Tanjug kaže da su mnoge analize pokazale da se povećavanjem učešća velikih trgovinskih lanaca smanjuje broj maloprodavaca.

"Zbog toga mali trgovci moraju da pronalaze svoju ''nišu'', odnosno svoj prostor na tržištu, da zahvaljujući dobroj lokaciji, marketingu, nekom posebnom asortimanu privuku kupce kako bi opstali i razvijali se na tržištu", rekao je Hanić.

S druge strane, dolazak velikih trgovinskih lanaca je "dobar signal" za dolazak investitora i drugih poznatih kompanija da ulažu u Srbiju, objašnjava Hanić, i dodaje da oni koji dolaze da ulažu zapravo procenjuju da je poslovno okruženje u Srbiji stabilno.

"Dolazak novih trgovinskih lanaca će uticati na celokupnu privredu, jer će se povećati konkurencija, a smanjiti koncentracija pojedinih trgovinskih lanaca u ukupnom prometu", ukazao je Hanić.

Smanjivanje koncentracije ili, kako kaže, isključivanje monopolskog položaja za pojedine velike trgovinske formate, znači da će građani imati veći izbor, širi i bogatiji asortiman i niže cene.

"Otvaranje lanaca je važano i zbog toga što će povećati broj zaposlenih u maloprodaji, a s druge strane podstiče proizvodnju i promet naših proizvođača, koji će se naći u ulozi njihovih dobavljača. Ono što, takođe, možemo da očekujemo u narednom periodu jeste da će doći do porasta standarda života i kupovne moći", ocenjuje Hanić.

Iako veliki trgovinski lanci predstavljaju pretnju za male trgovce, Hanić navodi da je postojanje konkurencije na tržištu prednost, jer je upravo konkurencija ta koja će "vršiti pritisak" na svakoga da smanjuje troškove, poboljšavati kvalitet proizvoda i korigovati pristupačne cene.

Da je konkurencija dobra, saglasan je i ekonomista i stručnjak za trgovinu Stipe Lovreta koji je Tanjugu rekao da je svaka konkurencija pozitivna, jer podstiče pozitivne promene u trgovini.

"Srbija će, dolaskom Lidla, prvi put dobiti pravi diskontni lanac. Karakteristika lanca diskonta je da ima 20 do 30 odsto niže prodajne cene, a time i niže marže, od tradicionalnih supemarketa i hipermarketa", objasnio je Lovreta.

Navodi da je otvaranje velikih trgovinskih lanaca dobro i za potrošače i za državu i za privredu, ali da je veliko pitanje da li će biti dobro za proizvođače.

"Biće dobro u meri u kojoj proizvođači iz Srbije budu radili privatnu trgovinsku marku za Lidl. Voleo bih da rade, nisam siguran da li će raditi, jer u velikoj meri imaju velike privatne marke iz uvoza, ali voleo bih da ih obezbeđuju proizvođači u Srbiji", zaključio je Lovreta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Petar 05.10.2018 16:56

    Mislim da je samo ono za konkurentnost cena tačno. To je efekat globalizacije. Za male gradove, male zemlje, malu privredu postiže se kontraefekat. Male trgovine od po 50-tak kvadrata imaju po 3 - 5 zaposlenih i ne mogu tehnički da prime više robe pa više plaćaju dobavljačima i izdvajaju više za porez. U 250 kvm imate 5 radnji sa po 3-5 zaposlenih,5 telefonskih linija, 5 lokala, 5 magacina,5 strujomera,5 vodomera,5 vlasnika,5 zakupaca. U jednom od 250 kvm koliko od svega toga ? Kod nabavki, ako porulite 50kg jabuka, dobavljaču dajete jednu cenu, ako imate 250 kg dajete drugu. Manje košta kupca, ali manji i PDV, manji porez,a ako neko iz inostranstva daje 5 šlepera jabuka po ceni koju naš proizvođač ponudi za 500 kg,ostade proizvođač bez posla. Pa posle, zašto bacaju maline, zašto prodaju mleko,... Više im se isplati da kupe u radnji nego da proizvedu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovci trgovinski lanci biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana