Tekst objavljen: 26.03.2014 9:00        


Slanje novca u inostranstvo je uvek aktuelna tema. Da li zbog organizacije odmora u sopstvenoj režiji ili jednostavno slanje novca rodbini ili iz bilo kog drugog razloga, u ovakvim sitaucijama uvek nam je neophodna banka ili neki servis za slanje novca.

Kako poslati novac iz Srbije u zemlje Evropske unije?

Naime, da bismo uplatili novac nekome u inostranstvu, imamo tri opcije – klasičnu uplatu u banci sa računa na račun, slanje novca „Vestern junionom”, kao i opciju transfera novca preko „Pejpala“. „Vestern junion” je sigurno najbrža i najjednostavnija opcija slanja novca u inostranstvo.

Slanje novca je krajnje jednostavno, bez popunjavanja formulara, a novac se za samo nekoliko minuta šalje u željenu zemlju. Dnevni limit za slanje novca je 200.000 dinara, a mesečni 1.000.000 dinara po osobi. Novac se šalje isključivo u dinarima, a primalac preuzima novac u valuti dostupnoj u zemlji prijema. Proviziju uvek plaća samo pošiljalac. Prilikom uplate novca preko „Vestern juniona“ u Poštama Srbije treba pokazati važeću ličnu kartu, ime i prezime osobe kojoj se novac šalje i državu u koju se šalje. Istovremeno treba voditi računa da vam službenik Pošte izračuna tačnu dinarsku protivvrednost valute koju primalac treba da primi.

Provizije za ovu uslugu zavise od iznosa novca, kao i od toga da li se šalje u BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru ili pak u sve ostale zemlje u kojima je ova usluga dostupna. Ukoliko šaljete novac u bilo koju zemlju Evropske unije, sem Hrvatske, za iznos od 8.300 dinara platićete proviziju od 800 dinara, dok ćete za iznos od 200.000 dinara platiti 8.400 dinara provizije. Službenik pošte će vam dati kontrolni broj naloga kojim je novac poslat, i to je sve što je potrebno javiti onome koji očekuje uplatu. Ukoliko niste pristalica ovakvih ekspresnih usluga, odnosno ukoliko morate da pošaljete veći iznos novca, transfer se može poslati i preko banke.

Ova procedura je zahtevnija i duže traje, ali je u principu jeftinija. Ono što je potrebno jeste otvoren devizni račun u banci preko koje šaljete novac, kao i podaci o računu primaoca u inostranstvu. Ovo je takozvana uplata putem nostro doznake. Ukoliko se odlučite za ovu opciju, a nemate otvoren devizni račun u banci preko koje želite da izvršite plaćanje, prvo i osnovno je otvaranje računa. Najčešće otvaranje ove vrste računa i njegovo održavanje je besplatno.

Nalog za plaćanje se popunjava na osnovu instrukcije za plaćanje koju donosite sa sobom. Najbolja opcija je u stvari uraditi uplatu fizičkom licu po osnovu pomoći porodici ili prijatelju, jer većina drugih opcija zahteva dodatnu dokumentaciju poput npr. fakture kojom se dokazuje osnov uplate. S obzirom na to da najčešće sami popunjavate podatke o primaocu novca, neophodno je imati jasno ispisane podatke poput SWIFT-a i IBAN-a, jer jedno pogrešno slovo ili brojka mogu rezultirati time da uplata zaluta i ne stigne na pravi račun. Ovo naglašavamo zato što su SWIFT i IBAN (međunarodna oznaka šifre banke i međunarodni oznaka računa) nelogični kada se uporede sa našim računima i pozivima na broj. Transfer novca traje od jednog do pet radnih dana, što zavisi i od same banke kao i korespondentske banke preko koje se novac šalje.

Ukoliko se novac šalje preko korespodentske banke sa kojom vaša banka ima saradnju onda se novac može očekivati u roku do 48 sati, u suprotnom može potrajati i pet radnih dana. Potvrdu o prijemu novca najčešće možete dobiti mejlom, tako da nema potrebe da idete opet u banku. Provizije za plaćanje po nostro doznakama naplaćuju se u skladu sa važećim tarifnicima banke. Ove provizije se obračunavaju po principu procenta u odnosu na iznos novca, odnosno najmanjim i najvećim novčanim iznosom. U zavisnosti od banke, procentualni iznos ide i do jedan odsto, dok se minimalan iznos provizije kreće od 500 do 1.500 dinara, a maksimalni iznos ne prelazi 40.000 dinara. Naravno, može da se desi da morate naknadno da platite i dodatni trošak ino-banke, ali će vam to službenici banke saopšte pri samom slanju novca. Kako razlike u provizijama nisu zanemarljive, svakako je najbolje raspitati se kod više banaka koliko bi vas koštala ovakva transakcija, i onda izabrati najjeftiniju. Takođe postoje banke koje u okviru grupe iste banke naplaćuju manje provizije u odnosu na drugu transfere. Tako npr. Unikredit, NLB i Hipo banka naplaćuju manje provizije ukoliko sa računa banke u Srbiji šalje novac na račun članice grupacije te banke u nekoj drugoj zemlji.



I naravno, od skoro nam je dostupna i opcija slanja novca putem Pajpala. Pejpal je servis koji omogućava da se uplate i novčani prenosi obavljaju u potpunosti preko interneta. Sam servis omogućava brze i jednostavne transfere novca, bez obzira da li se kupuje roba sa nekog stranog sajta, da li kao firma plaćate uslugu ili primate isplatu za uslugu od nekog inostranog partnera, ili želite da rođaku ili poznaniku uplatite novac na račun.

Za svoje usluge Pajpal naplaćuje određene naknade, ali ne za sve tipove usluga. Isto tako, u zavisnosti od konkretne situacije, naplaćuje se i prenos odnosno prijem novčanih sredstava (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak). Ovo zavisi od same novčane valute, vrste odabranog prenosa, zemlje pošiljaoca, zemlje primaoca, iznosa koji je poslat, te od vrste korisničkog računa na koji se šalju sredstva. Pajpal funkcioniše po prinicpu registracije naloga putem mejla, a za korisnički nalog se vezuje određena debitna ili kreditna kartica (VIZA, MasterCard, Viza elektron, Amerikan Ekspres), ili više njih, pri čemu korisnik može da bira koja će kartica ili nalog da mu budu primarni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pri otvaranju Pajpal naloga, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Postoje tri vrste naloga na Pajpalu i to su Lični, Premier i Poslovni račun. Lični račun se koristi za ličnu, nekomercijalnu upotrebu.Ovome računu glavna funkcionalnost je slanje novca. Uprkos tome lični račun može i primiti novac, ali u posebnim i ograničenim uslovima. Premier račun se koristi u privatne svrhe, ali i za primanje i slanje novca. Iako je sličan ličnom računu, može primati i veće iznose, pa se za njega vežu i određene naknade. Poslovni račun je namenjen poslovnim korisnicima, koji je sličan Premier računu sa određenim pravnim razlikama i, u zavisnosti od transakcije, nešto drugačijim tarifama. Takođe, pošto se podrazumeva da ova vrsta kupaca prodaje i kupuje online u smislu da je to jedna od osnovnih delatnosti, postoje određene razlike ali one u svakodnevnoj praksi ne utiču na iskustvo korišćenja ove vrste naloga u odnosu na lične račune. U principu,slanje novca putem Pajpala je besplatnoi ne podleže nikakvim naknadama.Primanje novca se naplaćuje od 1% do 3% uz fiksnu naknadu.

Zavisno od zemalja između kojih se vrši transfer, postoji mogućnost da će se dodati određena taksa. Izuzetak je privatni račun koji može primati novčane iznose besplatno ukoliko su oni poslati direktno sa Pajpal računa, ne koristeći kreditne kartice. Korišćenjem ovog servisa novac je moguće poslati čak i onima koji nemaju nalog na Pajpalu, slanjem na mejl adresu, nakon čega ih Pejpal putem mejla obaveštava da im je stigla uplata te da novcem mogu raspolagati jednostavim otvaranjem naloga na Pejpalu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pejpal plaćanje plaćanje preko pejpala slanje novca u inostranstvo kako poslati novac slanje novca u eu PejPal slanje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana