Tekst objavljen: 05.11.2015 12:32        


Slaba zarada od privatizacije u Srbiji mogla bi da bude i veća, ali da bi interesovanje investitora poraslo, oni najpre moraju da vide rast BDP-a, izjavio je glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj Hans Peter Lankes. 

Kako raste BDP, tako će i interesovanje ulagača

"Srbija ima visok nivo ljudskog kapitala, solidnu osnovnu infrastrukturu i mnogo prostora da poboljša efikasnost. To je za investitora prilika za zaradu, ali najpre moraju da vide rast BDP-a", poručio je on u izjavi Tanjugu.

U narednih nekoliko godina, navodi on, to bi moglo da se poboljsasa.
Prognoza EBRD-a za 2015. je da će Srbija zabeležiti rast od 1,8 odsto, što je "malo više optimistično od prognoze MMF-a.

"Nije to veoma visoka stopa rasta, ali trebalo bi imati u vidu da Srbija prolazi kroz važna makroekonomska prilagođavanja, što joj ide zaista dobro", rekao je Lankes.

I trogodišnji aranžman koji je Srbija zaključila sa MMF-om je pozitivan znak za ulagače, iako bi, kako je rekao, Vlada Srbije verovatno i sama sprovodila dogovorene reforme, ali je u partnerstvu sa MMF-om to postao tranparentan i pouzdan proces.

Smanjivanje fiskalnog deficita u ovoj godini je već bilo značajno, a i dalje traje, dodaje on.
"A što je niži deficit, zajedno sa kvantitativnim olakšavanjem u zoni evra, to je omogućilo i monetarno popuštanje u Srbiji, to će više biti neutralizovani negativni efekti po rast", zaključio je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP investicije domaći investitori strani investitori rast BDP-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana