Tekst objavljen: 11.06.2015 10:42        


Asocijacija potrošača Srbije (APOS) upozorava građane da su kamate na dozvoljeni minus jako visoke, a da se efektivna kamata u bankama kreće od 15 do 33,5 odsto. Ova razlika se najbolje ogleda, piše u saopštenju APOS-a, kada se izrazi u novcu koji potrošač treba da plati na kraju godine.

Kamate na dozvoljeni minus do 33,5 odsto

"Ukoliko je svoju platu od 25.000 dinara stalno koristio unapred, platiće, zavisno od banke, od 3.750 do 8.375 dinara, dakle u nekim bankama više nego duplo u odnosu na druge", piše u saopštenju.

APOS savetiuje potrošače da se potrude da nikada ne koriste maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa, jer se lako može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemaju dovoljno novca da ga bar delimično pokriju.

"U tom slučaju ulazite u nedozvoljeni minus, a to znači duplo veće kamate", upozorili su, dodajući da ne treba na brzinu potpisivati ugovor ne raspitujući se o uslovima dozvoljenog minusa da ne bi bili iznenađeni sumom novca koju moraju da plate.

Uslove dozvoljenog minusa APOS je izveo na osnovu uporednog istraživanja koje je sproveo u okviru projekta "Potrošač - investitor na tržištu" koji finansira Ambasada SAD u Beogradu.
Uzorak je obuhvatio 15 banaka koje su imale najveću ukupnu neto bilansnu aktivu prema podacima objavljenim na sajtu NBS od 31. decembra. 2014. godine.

"Ono sa čim smo se suočili su različite informacije iz više izvora jedne iste banke. Zato smo se odlučili da odemo direktno do filijala banaka po informacije. Ipak, ni to nije bio garant tačnosti podataka, jer smo od nekoliko banaka dobili naknadne korekcije informacija dobijenih od njihovih službenika", piše u saopštenju.

APOS navodi da, osim banaka koje su javile i dale potvrdu o podacima, a to ProCredit, Erste, Alpha i Unikredit, nijedan službenik u filijalama ostalih banaka nije hteo da na molbu potrošača izračuna pomenuti iznos.

Asocijacija potrošaca je zaključila na osnovu analize da je često povoljnija opcija od dozvoljenog minusa podizanje gotovinskog ili potrošačkog kredita, pa prema potrebama novac rasporediti, "što govori o tome koliko je dozvoljeni minus skup".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    v. 16.06.2015 17:18

    nije istina da su duplo vece kamate u slucaju nedozvoljenog minusa. mislim da je bas na kamatici bio clanak u kome je lepo objasnjeno da na nedozvoljeni minus ide propisana zakonska zatezna kamata, dok kod bankarske 'usluge' dozvoljenog minusa stopa ide i te kako vise od toga.

  2. User image
    verni čitalac 17.06.2015 12:08

    V kamata na dozvoljen minus jeste tolika sve zavisi od toga koja je banka u pitanju, meni je lično kamata 29%, A ZA NEDOZVOLJENI ne smem ni da ti napišem kolika je kamata

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bankarske kamate banka kamata na dozvoljen minus dozvoljen minus kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana