Tekst objavljen: 27.01.2023 12:35        


Evropska centralna banka (ECB) će inflaciju morati dodatno da ohladi prilagođavanjem baznih kamatnih stopa, procenjuje čelnik Bundesbanke Joakim Nagel

"Kamate u Evrozoni će i dalje morati da rastu"

"Kamate će ipak morati rasti", rekao je bankar za internet izdanje časopisa Spiegel. ECB je od jula četiri puta podigla temeljnu kamatnu stopu koja sada iznosi 2,5 posto.

"Već smo najavili korekcije za februar i mart, a neću se iznenaditi ako nakon toga povećamo i kamate", rekao je predsednik Bundesbanke i član uprave ECB-a.

ECB pokušava zadržati inflaciju na dva posto godišnje. Međutim, kombinacija kriza - posebno povećanje cena energije i hrane zbog ukrajinskog rata - gurnula je stopu rasta cena u maloprodaji na rekordnih 8,6 posto u 2022. godini.

Monetarne vlasti dizanjem kamata nastoje suzbiti inflaciju, što pak poskupljuje kredite, usporava ekonomski rast i suzbija potrošnju, a time i cene.

Inflacija je, doduše, u decembru nešto usporila, ali je i dalje na međugodišnjem nivou od 8,6 posto u Nemačkoj i 9,2 posto u evrozoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Moramo biti oprezni i ne prilagođavati se jakoj inflaciji. Ne čudi što je stopa bila nešto niža u decembru", rekao je Nagel.

"Uprkos popuštanju, inflacija je i dalje previsoka", dodao je.

Sledeći sastanak odbora ECB-a s kamatama na dnevnom redu održava se 2. februara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
joakim nagel evrozona evropska centralna banka bundesbank rast kamatnih stopa euribor rast euribora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana