Tekst objavljen: 28.07.2014 9:00        


Upotreba kartica u inostranstvu je najkomforniji način bezgotovinskog plaćanja, ali i to košta. Najskuplje je ako se podiže novac sa bankomata drugih banaka, ali će provizija u pojedinim slučajevima biti zaračunata i ako plaćate karticom, ali upola manje.

Kartice u inostranstvu: Provizija za keš i do 3 odsto

Banke određuju minimalnu proviziju za podizanje novca, koja se kreće od 200 dinara, retko i do pet evra. Kako piše Blic, ako su iznosi veći taj trošak iznosi dva do tri odsto. Kad se karticom u inostranstvu plaćaju roba ili usluge, banka najčešće obračunava naknadu od jedan do 1,5 odsto za plaćanje kreditnim karticama.

Gotovinu je najbolje podići u jednoj većoj transakciji na bankomatu, a ne u više manjih, jer je tako provizija manja. Banke zaračunavaju minimalne provizije pa 200 ili 300 dinara košta podizanje 30 ili 90 evra. Na bankomatima Hipo Alpe-Adrij u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, gotovinu treba podizati karticama “visa elektron”, “masterkard unembossed” i “visa biznis elektron”, jer je to bez naknade.

- Za potrošnju u evrozoni treba koristiti “masterkard unembossed“ za koju ne postoje troškovi konverzije jer se novac podiže sa evro računa klijenta. Ne postoje ni dodatne provizije niti se plaća mesečna članarina za održavanje - kažu za Blic u Hipo Alpe-Adrija.

Korisnicima Piraeus Travel&Smile kartice omogućeno je da, do kraja septembra, podižu gotovinu na bankomatu Pireus banke u Grčkoj bez provizije i povraćaj pet odsto potrošenog novca na benzinskim pumpama i supermarketima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Najbolje je otvoriti tekući račun u stranoj valuti, i za putovanje u inostranstvo kartice povezati na taj račun, kako se ne bi obračunavala kursna razlika - ističu za Blic u Unikredit banci.
 
Na bankomatima banaka članica Erste grupe u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Češčkoj i Slovačkoj, ne plaća se provizija za podizanje novca debitnom karticom. Takođe, klijentima Inteza banke na raspolaganju je “visa inspire”, međunarodna debitna kartica matične grupe Intesa Sanpaolo koja omogućava da podižu keš na bankomatima Intesa Sanpaolo grupe širom sveta bez provizije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankomati bankomat plaćanje karticom plaćanje karticama platne kartice kreditna kartica kreditne kartice platna kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana