Tekst objavljen: 20.05.2018 14:32        


Ekološka svest kod Srba najbrže proradi kada se "udari" po džepu. Samo mesec dana otkako su u radnjama jednog velikog prehrambenog snabdevača ukinute besplatne plastične kese, njihova upotreba je smanjena za čak 60 odsto.

Kese proteruju iz trgovina

Promet u tim trgovinama, kažu, nije osetio takvu odluku. Mnogi vlasnici malih radnji već svojim kupcima traže dva dinara za kesu. A svi veliki trgovci najavljuju da će besplatne plastične kese u njihovim marketima otići u prošlost.

Podaci kažu da se u Srbiji godišnje za kupovinu plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra. Čak 40 odsto njih završi u smeću, a njihov uticaj na životnu sredinu je poguban. Trgovce svaka kesa košta jedan dinar. Prve su sa plaćanjem plastičnih kesa počele drogerije. U početku su naplaćivali velike kese, dok su male

STRAH PROIZVOĐAČA

Najavljeno ukidanje plastičnih kesa unelo je nemir među proizvođačima plastike. U Srbiji posluje oko 150 proizvođača, koji imaju oko 2.000 radnika. Strahuju da bi izbacivanje kesa iz radnji moglo da dovede do smanjenje posla, čime bi se smanjila i potreba za radnicima. Proizvođači ističu da se u javnosti podigla prašina o štetnosti plastičnih kesa, iako one u ukupnom otpadu utiču s tek 0,3 odsto. U ambalažnom otpadu na plastične kese otpada tri odsto.
bilebesplatne. Sada u njihovim radnjama nema besplatne ambalaže. Od velikih trgovinskih lanaca samo je "Delez" počeo da naplaćuje kese, i to u svojim radnjama "Šop end go", po ceni od dva dinara.

- Naši kupci su pokazali da im je zaista stalo do zaštite životne sredine - kaže Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije "Deleza". - Upotreba plastičnih kesa u radnjama "Šop eng go" je manja i do 60 odsto, u zavisnosti od radnje. Ukidanje besplatnih plastičnih kesa u ovim našim radnjama nije se odrazilo na promet. Naprotiv, svi parametri su pozitivni.

I u "Merkatoru S", u čijem trgovinskom lancu posluju "Idea", "Roda" i "Merkator" hipermarketi, razmišljaju o smanjenju upotreba plastičih kesa, što je direktiva EU u cilju očuvanja životne sredine.

- Uz poštovanje zakona i evropskih standarda, za našu kompaniju najvažniji su interesi i potrebe naših potrošača, zbog čega tražimo model koji je lako primenljiv u praksi - kažu u "Merkatoru S". - Verujemo da ćemo za odluku o povlačenju lakih besplatnih kesa imati podršku ogromnog broja potrošača koji će svoje navike u kupovini menjati radi očuvanja životnog okruženja, što nam je zajednički cilj.

Plastika će najverovatnije biti izbačena i s kasa "Univereksporta", ali trgovci ove kuće pripremaju poseban model koji će se, kažu, dopasti potrošačima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski lanci plastika plastične kese naplata kesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana