Tekst objavljen: 10.09.2015 13:30        


Kineski premijer Li Kećeng izjavio je danas da su promene u kineskoj privredi zahvaćene poteškoćama i neizvesnošću, ali da Kina ne predstavlja pretnju po globalnu privredu. 

Kina, pored teškoća, nije pretnja globalnoj privredi

"Kina nije izvor rizika po svetsku privredu, ali je izvor snage za globalni privredni rast", izjavio je Li na godišnjem zasedanju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u kineskom gradu Daljenu, naglašavajući da je Kina u prvoj polovini godine činila oko 30 odsto celokupnog rasta globalne privrede, preneo je AFP.

Kineski premijer je priznao da je ekonomija pogođena nizom poteškoća i pritisaka, ali i da još uvek beleži odgovarajuću stopu privrednog rasta.

"Kina je privreda koja je blisko integrisana sa međunarodnim tržištem. S obzirom na slab rast globalne privrede, Kina ne može ostati neokrznuta i izložena je dubokim problemima koji su se nagomilavali u proteklim godinama", izjavio je Li.

On je poručio da kineska privreda neće otići u smeru "teškog prizemljenja", ne negirajući da će proces ekonomske tranzicije biti "bolan i rizičan" .

"Ako postoje pokazatelji da privreda klizi van odgovarajuće stope rasta, imamo adekvatnu sposobnost da se izborimo sa situacijom", naglasio je kineski premijer.

Kineski zvaničnici nadziru prelazak između starog i novog modela kineskog privrednog rasta, odnosno prelazak sa modela zasnovanog na izvozu i investicijama na model koji se temelji na domaćoj potrošnji, podseća agencija Frans pres.

Kina je pod sve većim pritiskom da umiri globalne investitore koji su zabrinuti u pogledu usporavanja druge najveće svetske privrede, što je nedavno izazvalo velika previranja na globalnim finansijskim tržištima, konstatuje agencija.

Privredni rast Kine je u prva dva ovogodišnja kvartala iznosio 7,0 odsto, ali je vlada u Pekingu u ponedeljak snizila podatke o rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) Kine za 2014. godinu na 7,3 odsto sa ranije saopštenih 7,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frans pres međunarodno tržište privreda kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana