Tekst objavljen: 22.05.2015 15:41        


Nova velika kineska berza koja bi uskoro trebalo da bude oformljena spajanjem tri postojeće, u Šenženu, Hongkongu i Šangaju, predstavljaće ozbiljnu konkurenciju američkom Wall Street-u, piše nemački list Velt.

Kineska berzanska supersila, pariraće Wall Street-u

Kina će na taj način postati veoma atraktivno mesto za velike investitore, pa njojorška berza može da se pripremi za snažnu konkurecniju, navodi list. Očekuje se da će doći do spajanja tri velike kineske berze, u Šenženu, Hongkongu i Šangaju i da će biti formiran jedan globalni centar berzanske trgovine, sposoban da parira Wall Street-u.

U slučaju ujedinjenja, ukupna kapitalizacija kineske berze dostići će 13 milijardi dolara, pa će Kina tako postati druga najveća berzanska sila, posle Njojorške berze (16,5 milijardi dolara).

Kako se navodi, kinesko tržište je oduvek važilo za veliko, ali se trgovina u toj zemlji obavljala "iza visokih zidova", a samo tržište bilo je podeljeno na tri dela.

U Šangaju i Šenženu pravo na obavljanje trgovine imali su samo građani Kine, dok je pristup berzi strancima bio ograničen, za razliku od Hongkonga gde trguju samo strani investitori.

U novembru prošle godine osnovana je prva veza između berzi u Šangaju i Hongkongu, pa su investitori iz celog sveta dobili priliku da kupuju i prodaju akcije u Šangaju, preko berze u Hongkongu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kina američka berza wall street kineska berza investitori na berzi berza investitori strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana