Tekst objavljen: 04.09.2021 16:00        


U Srbiji sada i zvanično postoje otkupljivači upotrebljenih predmeta od dragocenih metala

Ko sve u Srbiji sada može da otkupljuje zlato i nakit?


Primenom novog Zakona o predmetima od dragocenih metala, polovan nakit sada može da otkupljuje svaka firma ili preduzetnik, ali pod uslovom da je upisan u registar pri Direkciji za mere i dragocene metale. U ovom momentu, na listi ih je svega 98.

Donedavno, otkupom korišćenog zlata mogli su da se bave isključivo proizvođači. U praksi, porodične dragocenosti su otkupljivale i menjačnice, pa i frizerski saloni.

- Novim zakonom razrađene su odredbe koje se odnose na otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala i razdvojene su obaveze proizvođača i otkupljivača - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

- Otkupljivač je novi pojam i predstavlja privrednog subjekta koji je registrovan u Srbiji i u Direkciji za mere i dragocene metale kao otkupljivač. To mogu biti zlatare, zalagaonice, ali i drugi privredni subjekti. Otkup upotrebljavanih predmeta ili njihovih delova od dragocenih metala može da obavlja samo otkupljivač iz registra Direkcije i to na otkupnom mestu koje mora biti obeleženo tablom ili nalepnicom.

Tabla, odnosno nalepnica, mora da sadrži redni broj iz registra, poslovno ime otkupljivača, adresu sedišta i matični broj, kao i broj otkupnog mesta sa adresom.

Proizvođači koji su se praktično bavili samo otkupom neće imati obavezu da poseduju opremu za proizvodnju kao i znak proizvođača što će, veruju nadležni, dovesti do smanjenja njihovih troškova poslovanja.

- Zakonom se sada uspostavlja drugačiji koncept koji ne podrazumeva propisivanje uslova za subjekte koji obavljaju otkup, već je akcenat na jačanju aktivnosti nadzora nad tim subjektima - ističu u Ministartstvu privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Napominjemo da je novim zakonom ukinuto oročavanje znaka proizvođača, koji je do sada važio deset godina, a novinu predstavlja i mogućnost vanrednog ispitivanja finoće, čime se svakom zainteresovanom licu, u slučaju sumnje u stepen finoće predmeta, obezbeđuje pravo da se taj predmet dodatno proveri u Direkciji. Nadzor nad primenom zakona i drugih propisa u oblasti predmeta od dragocenih metala vrši Ministarstvo privrede.

Zlatari napominju da im novi zakon ne donosi značajne promene u poslovanju.

- Kao proizvođač imao sam pravo na otkup - objašnjava Marko, zlatar iz Šapca.

- Moramo da se doregistrujemo i za otkup. Taksa je, najviše 400 dinara. Nova pravila će omogućiti veći broj otkupljivača. Do sada su mogli da rade u ime nekog zlatara. Sada može svako ko je registrovan.

Bež žiga

Novim rešenjem, predmeti od platine, zlata i paladijuma mase do 0,5 grama i predmeti od srebra mase do jednog grama, ne podležu obavezi označavanja, ispitivanja i žigosanja.

Ova mera bi mogla da smanji troškove poslovanja proizvođača, uvoznika ili zastupnika.

Ispitivanje

Svako ko sumnja u finoću zlata može da traži od Direkcije za mere i dragocene metale vanredno ispitivanje i izdavanje izveštaja o izvršenom ispitivanju.

Troškove vanrednog pregleda stepena finoće snosi podnosilac zahteva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zlato nakit otkup zlata Zakon o predmetima od dragocenih metala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana