Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 24.05.2020 15:00        


U dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora i litijuma

Kod Jagodine pronađeno još jedno ležište bora i litijuma

Australijska kompanija "Jadar Resources" u dva istražna bušenja, duga skoro 1.240 metara, na području opštine Rekovac, nedaleko od Jagodine i u njima otkrio sastav litijuma i bora koji, po svom sastavu, veoma podsećaju na nalazišta ovih elemenata koje je rudarski kognlomerat "Rio Tinto" pronašao u nedaleko kod Loznice.

U dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju borailitijuma – elemenata koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema rude bora i litijuma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ova kompanija ima i pet koncesija za istražiavnje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne reserve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma.

U ovoj australijskoj kompaniji napomonju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto, koji 2024. godine treba da počne sa eksploatacijom, pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija "Erin ventures" započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla reserve bora i litijuma, što je ležište vredno oko dve milijarde dolara, a rokom eksploatacije od dve decenije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rekovac novo nalazište jagodina rudarstvo bor litijum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana