Tekst objavljen: 26.05.2019 13:00        


Vodeće srpske kompanije i strani investitori preko ofšor kompanija u poreskim rajevima obavljaju promet sa svojim glavnim spoljnotrgovinskim partnerima zbog poreskih olakšica tamošnjih firmi, piše Politika ističući da su poreski rajevi u javnosti na stubu srama zbog slučajeva pranja novca.

Koje srpske kompanije su poslovale preko poreskih rajeva?

Preko ofšor zona, rezidenti (domaća i strana fizička lica koja imaju prijavu mesta boravka duže od šest meseci) su u 2018. godini platili obaveze od oko 930 miliona evra, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) o platnom prometu sa inostranstvom.
Promet s Kinom dominantno se obavlja preko Hongkonga i Singapura zbog poreskih olakšica tamošnjih firmi.

Povećanje obima plaćanja u NBS objašnjavaju time da se Srbija sve više integriše u međunarodne tokove kapitala.

Najveći deo platila su preduzeća koja su registrovana za proizvodnju osnovnih metala (44 odsto), usluge bežične i kablovske komunikacije (sedam odsto), proizvodnju računara i periferne opreme (sedam odsto), trgovinu električnim aparatima za domaćinstvo (šest odsto), nespecijalizovanu trgovinu na veliko (pet odsto) i proizvodnju električne opreme za motorna vozila (dva odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Po tome što se najveći deo odnosi na proizvodnju osnovnih metala jasno je da je to uvoz sirovine za železaru u Smederevu.

A po tome što su na drugom mestu plaćanja za bežične i kablovske telekomunikacije jasno je da je to posao „Telekoma" sa „Huavejom", naglašava Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Od 1. januara ove godine NBS je nadležna za sprovođenje kontrole deviznog poslovanja rezidenata i nerezidenata, kao i da se u postupku kontrole utvrđuje da li su subjekti postupili u skladu sa odredbama propisa o deviznom poslovanju.

U slučaju prekršaja, NBS podnosi prijave nadležnom prekršajnom sudu, koji izriče novčane kazne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije srpske kompanije ofšor računi ofšor destinacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana