Tekst objavljen: 21.04.2022 13:40        


Radnici u nekim zemljama za svaki sat prekovremenog rada radnim danom umesto premije mogu dobiti 1,5 čas slobodnog vremena

Koje zemlje imaju najkraću radnu nedelju?


U Nemačkoj propisana radna nedelja traje 35,6 sati, radnici dnevno mogu maksimalno raditi deset sati, a nedeljno, sa prekovremenim radom, maksimalno 48 sati. U toj zemlji premije na prekovremeni rad određuju se kolektivnim ili individualnim ugovorima.

U Finskoj, u kojoj redovna radna nedelja broji 37,5 časova, radnici prekovremeno mogu da dostignu maksimalno 48 radnih sati i to u četiri meseca godišnje, piše Ekapija. U toj zemlji samo 13 odsto radnika radi prekovremeno jer je premija na platu za prva dva prekovremena sata u danu 50 odsto, a za treći i svaki sledeći 100 odsto, dok se na nedeljni prekovremeni rad daje premija od 50 odsto.U Finskoj za kršenje zakona o radnom vremenu preti novčana kazna, ali i zatvorska, i to do šest meseci.

Iako duga radna nedelja štetno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, kao i na ravnotežu poslovnog i privatnog života radnika, studija Eurofonda o prekovremenom radu u EU, kao i uNorveškoj i Velikoj Britanijipokazuje da se i daljeu nekim zemljama smatra da je normalno da radnici rade prekovremeno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U evropskim zemljama minimalna premija za prekovremeni rad radnim danom iznosi deset, 25 ili 40 odsto, a za prekovremeni rad tokom državnih praznika, noću ili na dan odmora ona raste do 100 odsto ili, u nekim slučajevima, do čak 150 odsto.

Radnici u nekim zemljama za svaki sat prekovremenog rada radnim danom umesto premije mogu dobiti 1,5 čas slobodnog vremena. Evropska direktiva o radnom vremenu iz 2003. godine ograničila je maksimalni nedeljni rad na 48 sati sa prekovremenim satima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radna nedelja kraća radna nedelja evropa finska posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana