EUR 117,63 USD 105,41 CHF 106,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 21.10.19. :: 117.6300 rsd

Tekst objavljen: 28.09.2019 13:00        


Cela Srbija ovih dana miriše na pečene paprike jer je spremanje zimnice u jeku. Međutim, skupo povrće i nedostatak vremena mnoge porodice nateraće na kupovinu gotove zimnice.

Koliko košta zimnica u "kućnoj režiji" i šta se isplati?

Međutim, ko se odluči za pripremu, iskusne domaćice kažu da može da uštedi samo za uloženi rad. Druga prednost je ta što uvek znaju šta je u tegli. Zbog visokih cena povrća, matematika je ove godine na strani kupovine. Ipak, postoji zimnica koja je isplativija da se sprema.

Priprema ajvara smatra se najkomplikovanijim poslom jer traje dva dana. Za pripremu jedne velike tegle potrebno je oko 400 dinara.

- Kilogram paprike je od 100 do 120 dinara. Malo lošije su 60 dinara, ali za ajvar moraju da budu mesnate i kvalitetne. Za jedan kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma pečenih paprika. Ako je cena sto dinara, to je već 300 dinara. Tegla sa poklopcem je 30 dinara. Kada na to dodam začine - ulje, so, šećer, po potrebi i plavi patlidžan, to u startu košta minimum 400 dinara. Treba imati na umu da se ajvar priprema dva dana - kaže Milena Pavlović iz Koceljeve.

Pravi ajvar samo od pečenih paprika

Ko se dvoumi da li će da kupi ili da pravi, treba da zna da se domaći ajvar prodaje po 600 dinara. U marketima se može naći i za 350 dinara, ali je najčešće spreman od kuvanih, a ne pečenih paprika. Pravi ajvar se pravi samo od pečenih paprika.

- Paprike se operu, očiste i izvadi im se seme. Nakon toga peku se na plotni. Kada se malo ohlade, odmah se ljušte i pakuju u đevđire da se preko noći ocede. Sledećeg dana se paprika melje i prži na ulju uz dodatak začina. Prženje je jedan od najvažnijih procesa i presudan za ukus. Nakon toga, ajvar se pasterizuje - objašnjava ova iskusna domaćica.Pečene paprika za zamrzivač uvek se isplate i oko njih ne treba previše truda. Paprike se ispeku, a kada se ohlade i iz njih iscedi voda, stavljaju se u kese. To se smatra najjednostavnijom zimnicom za pripremu.

Skupi i krastavčići

- Krastavci su, takođe, ove godine skupi. Sitne krastavčiće ne možete naći ispod sto dinara za kilogram. Ako su malo kvalitetniji i svežiji, koštaju i do 150 dinara. Od 10 kilograma može da se dobije 23 do 24 tegle. Za to je potrebna jedna esencija koja košta 230 dinara.

Džak krastavčića od 10 kilograma je 1.000 dinara. Tegle su 30 dinara, a za ovu količinu to je 700 dinara. Kad se doda malo šećera, soli i začina, to bude 2.000 dinara, tako da tegle krastavčića u domaćoj radinosti bude ispod sto dinara, a nigde se ne može kupiti po toj ceni - priča Milena.

Isplativa šarena salata

Turšija i šarena salata su među najjeftinijom i najmanje zahtevnom zimnicom. Za pripremu šarene salate potrebno je četiri kg kupusa čija cena je 30 dinara za kilogram, zatim dva kg krastavčića po ceni od 100 dinara, dva kg paprika čija cena je 60 dinara (jer ne mora da bude vrhunski kvalitet kao za ajvar), dva kg šargarepe po 40 dinara i isto toliko zelenog paradajza čija cena je 50 dinara. Kada se sabere, povrće ne košta više od 700 dinara, a od te količine dobije se 15 tegli.

Manja potražnja

Prodavci se na pijacama uglavnom žale na potražnju koja je dosta manja u odnosu na ranije godine.

- Ne kupuje se više na veliko u džakovima kao što je to bilo pre. Zadovoljna sam kako je rodilo ove godine, ali nema ko da kupi - kaže Ivanjičanka koja prodaje na beogradskoj pijaci.

Cene na pijacama

Paradajz 30 - 80 dinara po kilogramu

Paprika 50-100 dinara po kilogramu 

Kupus 50-60 dinara po kilogramu

Karfio l60-70 dinara po kilogramu

Cvekla 80 dinara po kilogramu

Kornišoni 40-60 dinara po kilogramu

Jabuka 40-100 dinara po kilogramu

Šljiva 60-70 dinara po kilogramu

Grožđe 100 dinara po kilogramu

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pijaca paprika ajvar pijaca cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana