Tekst objavljen: 12.10.2018 11:59        


Svaki peti državljanin Nemačke ima migrantske korene, a u zemlji je desetak miliona stranaca, a oni koji bi tek da spakuju kofere pitaju se da li im se isplati da krenu u tu avanturu.

Koliko se stvarno isplati živeti u Nemačkoj?

Nedavno je nemačka vlada saopštila je da će proširiti sistem šestomesečnih viza omogućujući ljudima izvan Evropske unije da potraže posao u toj zemlji, u trenutku kada nemačke vlasti pokušavaju da se izbore s nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Mnogi koji bi da napuste domovinu trbuhom za kruhom, sigurno se pitaju kakav je život u Nemačkoj i koliko to zapravo košta?U Nemačku su decenijama odlazili gastarbajteri i priče su se menjale tokom godina. Oni koji su plate primali u markama kažu da uslovi sada nisu ni blizu kakvi su bili. Priča se da su cene stanova previsoke, ali i drugih stvari, ali uglavnom se generalizuje. Sve, naravno, zavisi i od mesta stanovanja.

Damir Lenart najbolje je odgovorio svima koji se pitaju koliki su troškovi prosečne porodice u Nemačkoj. On je taksativno nabrojao šta koliko košta i izračunao mesečne troškove uz napomenu da se troškovi odnose na Baden-Baden gde živi.

- Kada se izračuna, 620 evra dajemo za stan. U to su uračunati troškovi iznajmljivanja prostora i neke od komunalija - Objasnio je Lenart i dodao da se struja odvojeno plaća i iznosi za njegovu porodicu mesečno oko 60 evra.

Sledeća stavka na Damirovoj listi bio je internet. On navodi da bez te stavke možete proći ako nemate decu, ali ako imate, u tom slučaju vam je neophodan internet priključak.

- Postoji nekoliko opcija za internet. Ako ćete slabiji internet on je 35 evra, dok je bolja brzina oko 50 - kaže Damir koji preko Jutjuba objavljuje snimke, pa je odabrao skuplju opciju od 50 evra za svoju porodicu.

Čim se prijavite u Nemačkoj, kako on navodi, pošalju vam obaveštenje o priključku za televiziju i ona iznosi oko 20 evra mesečno i to se ne može izbeći.

Među te osnovne troškove spada i osiguranje koje uzimate u banci i ono iznosi takođe 20 evra po mesecu.

Kada se to sve sabere, osnovni troškovi Damirovu porodicu u Nemačkoj staju 770 evra za mesec dana.

- Od 400 do 800 evra vam ode na hranu mesečno - priča Lenart i dodaje da je nedeljno dovoljno 100 evra ako ćete uzimati osnovne potrepštine, dok je 200 evra za one koji ne gledaju mnogo na cene i uzimaju šta im se sviđa.

Vrtić u Nemačkoj je mesečno od 150 do 450 evra, dok odlazak u školu košta mesečno oko 40 evra. Gradski prevoz zaodrasle je mesečno oko 80 evra, dok je gorivo oko 60 evra.

Troškovi auta se tu ne završavaju. Kasko osiguranje je oko 60 evra, Damir ima dvoja kola pa ih izađe oko 120 evra plus porez oko 300 evra godišnje po automobilu u zavisnosti od toga kakav je auto.Kada se sve sabere, mesečni troškovi Damira staju 1.800 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dejan 12.10.2018 13:00

    Da prihvatim sve kako je napisano ali niko se ne vraća. Njih dvoje verovatno da mesečno imaju prihode od najmanje 3000 eura. Znači ostaje im najmanje 1200 eura kad sve plate. Kod nas bračni par neka ima zajedno i 100.000 din (kao prosek-koji je često redak). Koliko bi kod nas ostalo? Sigurno u minusu?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovanje Nemačka troškovi života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana