Tekst objavljen: 30.07.2014 12:00        


Šta bi se dogodilo kada bi sav kovani novac koji je u ovom trenutku u opticaju u Srbiji - stavili na jedno mesto? Koliko bi one ukupno vredele, koliko bi bile teške, i šta bismo njima mogli da platimo?

Koliko vrede i koliko su teške sve kovanice dinara?

O svemu ovome sigurno ne razmišljate kada vam u prodavnici ostanu dužni jedan dinar, ili kada vam isti ispadne u prevozu, a vas mrzi da ga podignete. Vrednost najveće srpske kovanice je mala, ako njome pokušate da kupite bilo šta, ali je ogromna za onoga kome je dajete, a on nema ni toliko.



Reporteri “24 sata” zamolili su Narodnu banku Srbije ya podatke o ukupnoj sumi i težini kovanog novca koji se u ovom trenutku nalazi u opticaju u Srbiji.

Da bi vam predstavili koliko je to, uporedili su njihovu vrednost sa vašom platom, njihovu težinu sa nejvećim brodom na svetu i Mostom na Adi, njihovu visinu sa Beograđankom i Ušćem, ali i sa najvišom zgradom na svetu. Njihovu vrednost sa kapitalom najbogatijeg Srbina, ali i sa vrednošću jedne kuće koja je uništena u poplavama u Obrenovcu.



Da li je suma svih srpskih kovanica velika ili mala, zavisi od toga sa čim je upoređujete. A vi, idući put kada budete razmišljali šta ćete sa svojim kusurom, možda ćete razmisliti dva puta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac metalni novac kovanice dinari dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana