Tekst objavljen: 03.08.2021 12:10        


Dostavljački posao je od početka epidemije korona virusa i vanrednog stanja doživeo procvat u našoj zemlji. Posle buma sredinom prošle godine, ne samo da nije splasnula jagma za ovim radnicima, već posao dostave i kurirskih službi poslednjih meseci beleži ekspanziju. Tražnja za dostavljačima vrtoglavo raste, kao i njihove plate, koje su i dvostruko veće od prosečnih

Koliko zarađuju dostavljači?


“Podaci Agencije za privredne registre jasno ukazuju da su se preduzetnici tokom 2020. najviše odlučivali da pokrenu biznis registrovan za pretežnu delatnost pod šifrom: restorani i pokretni ugostiteljski objekti. U minuloj godini registrovano je ukupno 29.810 novih firmi, a njih čak 1.786 je iz oblasti dostave hrane”, kaže Miloš Turinski sa internet-portala “Poslovi Infostud” i dodaje da zato ne čudi što raste i tražnja za radnicima u ovoj delatnosti. Osim tri velike kompanije koje su konstantno u potrazi za dostavljačima, tu su i ugostiteljski objekti koji su pokrenuli sopstvene službe dostave.

Kako stići do 200.000?

Često se u oglasima mogu naći ponude poput ove: “Plata 70.000 dinara, sa vašim autom, skuterom ili biciklom. Gorivo plaćeno”. Međutim, dostavljači mahom rade i prekovremeno pa njihove zarade prelaze ovu brojku.

“Plate koje se nude zapravo su povezane sa količinom posla, a poslodavci naglašavaju da mogu da se zarade i dve prosečne plate u Srbiji, pa čak i 200.000 dinara mesečno”, kaže sagovornik Blica.

Međutim, da bi neko zaradio 200.000 dinara, što je maksimum o kom se govori kada je kurirska plata u pitanju, potrebno je najmanje 300 sati rada mesečno, a često i mnogo više. Većina zarađuje u proseku 100.000, a iznosi zavise od kompanije, broja radnih sati i vrste vozila.

Da ova zarada nije laka, svedoči činjenica da su konstantno na saobraćajnicama, bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi, ili saobraćajni špic. Takođe, treba imati u vidu da dostavljači ponajviše koriste sopstvena vozila pa im deo zarade odlazi i na njihovo održavanje, budući da su prilično izraubovana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ko sve radi u ovoj industriji?

Među dostavljačima ima različitih ljudi, najčešće starosti od 20 do 63 godine, različitog obrazovanja, i uglavnom muškog pola. Žene su u ovom poslu izuzeci.

Većina intervjuisanih za ovaj posao ima između 30 i 40 godina – podatak je studije “Pakleni vozači”. – Mlađi češće rade nepuno radno vreme koristeći bicikl, a sredovečni svoj automobil, sa punim radnim vremenom. Ima pravnika, muzičara, penzionera, zanatlija, turističkih radnika… Većina govori engleski, a pojedini i druge jezike. U proseku se na ovom poslu zadržavaju šest meseci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dostavljači koliko zarađuju dostavljači dostava dostava hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana