Tekst objavljen: 29.09.2017 10:29        


Novi komunalni propisi u gradu na Ibru izazvali buru komentara nezadovoljnih građana. Oni koji ne budu poštovali ovu gradsku odluku moraće da plate 3.000 dinara

Kome veš viri s terase, kazna 3.000 RSD

Kraljevčani koji su do sada sušili veš na svojim terasama ili improvizovanim sušilicama koje se nalaze iznad trotoara, ulica, trgova ili javnih površina u centralnoj gradskoj zoni, moraće da pronađu neko drugo mesto za sušenje, jer im u suprotnom preti kazna od - 3.000 dinara.

Ovu odluku gradskih čelnika, kako pišu Večernje novosti, sprovodiće komunalni inspektori, ali će najpre u prvom periodu upozoravati građane da sušenjem veša na balkonima koji svaki prolaznik može da vidi, prave komunalni prekršaj!?

Odlukom o komunalnom uređenju kažnjavaće se i curenje vode iz klima-uređaja na ulicu, javnu površinu ili fasadu objekta.

"To je i razumljivo, jer ko ima klimu mora da crevo za oticanje vode sprovede u oluk ili da odvod reši na neki drugi način. Mene mnogo iritira kada šetam centrom grada i na svakom koraku izbegavam vodu koja curi iz klima", kaže Slaviša Jović.


"Smatramo da nije ni pristojno, ni civilizovano da lične stvari i veš praktično budu izloženi na terasama, lođama i prozorima", obrazlaže Milan Milošević, član Gradskog veća zadužen za stambeno-komunalne delatnosti i urbanizam.

- Naravno, imaćemo razumevanja za sve sugrađane koji zbog raznih, opravdanih okolnosti ne budu mogli da ispoštuju odluku.

Novi komunalni propisi uzburkali su duhove u gradu na Ibru i izazvali brojne, uglavnom negativne komentare na društvenim mrežama naročito onih koji nemaju alternativu, jer u većini stambenih zgrada ne postoje funkcionalne vešernice, a samo mali broj Kraljevčana u opštoj besparici može svojoj porodici da priušti mašinu za sušenje veša.

"Činjenica je da u centru grada okačeni veš na terasi deluje ružno, ali većina sugrađana nema drugo rešenje. Možda je trebalo da se ova odluka odnosi samo na improvizovane sušilice iznad trotoara i ulica jer je iritirajuće kada voda sa veša kaplje na prolaznike. Stanujem nedaleko od centra i decenijama sušim veš na terasi, a šta ću sada, nisam siguran", kaže Veljko Mijatović.

Dilema među Kraljevčanima je mnogo, a rešenja, kako stvari sada stoje, malo. Komentarišući nove propise, mnogi ističu da je sušenje veša na žicama iznad ulica na neki način čak i deo tradicije i nacionalnog "folklora" u nekim zemljama EU, kao i da je ovdašnja lokalna samouprava očigledno pobrkala lončiće u rešavanju brojnih komunalnih problema u gradu.

"Potrajalo bi kada bih nabrajala sve komunalne nepravilnosti, ali gradski čelnici su krenuli sa dna liste prioriteta, verovatno da bi popunili budžet", naglašava Aleksandra Simović.

- "Vešernicu i sušilicu nemam, a ne dolazi u obzir da veš sušim u kući, jer to nije ni zdravo, ni higijenski. A, terasa je moja i za nju, kao deo stana, uredno plaćam porez."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kazna stanarina zgrade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana