Tekst objavljen: 11.01.2016 14:57        


Podaci o zaradama kompanija na Wall Street-u za četvrti kvartal, koji se očekuju sledeće nedelje, mogli bi da potvrde ono što mnogi investitori ne žele da čuju - da američkoj privredi možda ide dobro, ali su korporativni profiti u recesiji, piše danas agencija Rojters. 

Kompanije na Wall Street-u pred "recesijom profita"

Recesiju zarada - što znači da su prihodi u padu dva kvartala uzastopno, predvodiće uobičajeni "krivci", kompanije koje se bave energentima i sirovinama.

Ekonomski analitičari procenjuju da su u poslednjem kvartalu prošle godine zarade kompanija iz sastava "S||P500" indeksa, glavnog berzanskog indeksa na Wall Street-u, pale 4,2 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To bi bio njihov drugi uzastopni kvartalni pad, što bi, prema podacima "Tomson Rojtersa", značilo da su ispunjene premise iz opšte definicije o recesiji, u ovom slučaju o "recesiji profita".
Očekuje se, takođe, pad prihoda kompanija, i to za 3,2 procenta na godišnjem nivou.

Prema podacima američkog ministarstva trgovine, dobit američkih kompanija u trećem kvartalu (prilagođena za zalihe i deprecijaciju) iznosila je oko 2.100 milijardi dolara, što je 1,1 procenat manje nego u prethodnom tromesečju, i 4,7 odsto manje nego u trećem kvartalu 2014. godine.

To je bio najveći pad zarada na godišnjem nivou od drugog kvartala 2009.
Uoči objavljivanja poslovnih rezultata za poslednje tromesečje prošle godine, 85 kompanija iz "S||P 500" indeksa smanjilo je procene rezultata ispod očekivanja analitičara, dok ih je 26 povećalo.

S obzirom na sunovrat cena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru.
Zbog slabosti kineske privrede, koja je najveći svetski potrošač sirovina, oštro su pale i cene sirovina, pa se dvocifren pad zarada očekuje i u rudarskom sektoru.

Ocenjuje se da će na poslovanje američkih kompanija veliki uticaj imati i visok kurs dolara, s obzirom da kompanije iz "S||P 500" indeksa gotovo polovinu svoje prodaje ostvaruju u inostranstvu.

Jačanje američke valute loše se utiče na kompanije koje posluju u inostranstvu, jer poskupljuje njihove proizvode, čini ih manje konkurentnim, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

Vrednost dolara u odnosu na korpu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je prošle godine 9,0 odsto, što je posledica Fed-ovog povećanja kamata, pri čemu će japanske i evropske monetarne vlasti još dugo voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

Prema prognozama analitičara, zarade kompanija bi u 2016. godini mogle da porastu za 7,5 odsto na godišnjem nivou, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američke kompanije jak dolar američki dolar bankarske kamate odluka feda wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana