Tekst objavljen: 14.11.2022 15:45        


Od 1. decembra u hrvatskim bankama, Hrvatskoj finansijskoj agenciji (Fina) i Hrvatskoj pošti moći će da se kupi početni paket evrokovanica koji će sadržati 33 evrokovanice svih apoena ukupne vrednosti 13,28 evra. Za njega treba da se izdvoji 100 kuna

Komšije će od 1. decembra moći da kupe prve kovanice evra


Svaki građanin će moći da kupi najviše dva paketa kovanica odjednom. Ukupno će biti dostupno 1,2 miliona kovanica.

Na kovanici od dva evra biće karta Hrvatske, na kovanici od jednog evra kuna, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi motiv Nikole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i na kovanicama od jednog centa biće ispisana slova HR na glagoljici. Svi će novčići takođe imati element šahovnice.

U Hrvatskoj su kovanice evra počele da se proizvode u julu ove godine u mestu Svetoj Nedelja kod Zagreba. Do kraja godine će biti iskovano 420 miliona, a iduće godine još oko 230 miliona. U Hrvatskoj je planirano da se u evre zameni oko 1,1 milijardi kuna i 500 miliona novčanica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ceo proces uvođenja evra odvija se u tri faze. Prva, koja je počela u septembru, podrazumeva isticanje dvostrukih cena po fiksnom kursu od 7,53450 kuna za jedan evro. Druga faza će početi 1. januara 2023. uvođenjem evra i trajaće do 14. januara. Kupci će u tom razdoblju usluge i proizvode moći da plaćaju u evrima ili kunama, a trgovci će morati da im vrate evre i kada plaćanje izvrše u kunama.

Treća faza počinje 15. januara 2023., kada će euro postati jedina službena valuta plaćanja u Hrvatskoj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska bivša jugoslavija prelazak na evro hrvatska kuna evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana