Tekst objavljen: 02.11.2018 12:05        


Ne zna se ni ko pije, ni ko plaća - opšti je utisak novopečenih majki kada se susretnu sa novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ipak, jedna grupa žena je posebno zbunjena - majke koje su vezale porodiljsko i novu trudnoću. Pitanje svih pitanja bilo je kako će se njima obračunavati plata zbog onih famoznih 18 meseci. 

Konačno rešena dilema obračuna plata majkama

U slučaju da majka rađa jedno dete za drugim, za drugo porodiljsko odsustvo obračunavaće se u osnovici za obračun naknade zarade sva primanja na koja su plaćeni doprinosi u periodu od 18 meseci pre otvaranja drugog trudničkog. S obzirom na to da se i za vreme porodiljskog plaćaju doprinosi jasno je da i ta primanja ulaze u osnovicu za obračun - odgovor je Sandre Kozomore Subotin, direktorke Agencije za poslovne usluge Kozomora i predsednice Udruženja za preventivne i zaštitne delatnosti Republike Srbije.

Plastično prevedeno, situacija je slična kao i sa prvim porodiljskim odsustvom - sve što je majka primala sa doprinosima do drugog trudničkog, a obuhvata period od 18 meseci, biće obračunato i podeljeno sa 18.

Dolazi se do zaključka da će majke primati istu naknadu kao i na prvom porodiljskom odsustvu.

Podsećanja radi, mesecima se pisalo o problematičnom Zakonu koji je izašao 1. jula. Najveća zabuna nastala je oko računice naknade, jer umesto 12 meseci, koliko je bilo predviđeno starim Zakonom, sada u obračun ulazi 18 meseci pre odlaska majke na porodiljsko odsustvo.

Ako majka nije radila svih 18 mesici pre porodiljskog, njena zarada je bila značajno umanjena, jer joj se broj meseci koje je radila, makar to bilo, recimo šest, delilo na 18, pa su neke majke bile osuđene na naknadu na porodiljskom od svega 900 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

S tim u vezi, takvi slučajevi su novim Zakonom mogući i zbog toga što nije propisana minimalna moguća naknada na porodiljskom, kao što je to do tog 1. jula bio slučaj.

Poslednji nerešeni slučaj bio je upravo status majki sa spajanjem dva trudnička, odnosno porodiljska odsustva, pa bi ovim obrazloženjem trebalo da je stavljena tačka i na te nejasnoće.

1 komentar

  1. User image
    Lidija 02.11.2018 18:34

    "Zakonom, sada u obračun ulazi 18 meseci pre odlaska majke na porodiljsko odsustvo"... i sledeci pasus ima ispravku:
    Pre trudnickog bolovanja, ne pre porodiljskog. Sto pre pocetka porodiljskog znaci vise od 18 meseci. Za odluku o produzenju tog roka je morala da se zadrzi odredjena visina minimalca. Ovako su i produzili i ostavili zene bez osigurane zarade. Bolesno!
    Deljenje brojem meseci ima smisla da bi se odredila srednja vrednost visine plate - da ne bi bila najvisa niti pak najniza plata zene, zdravstvenog osiguranika. Deljenje fiksnim brojem meseci, nevezano za broj zarada, je greska koja se potkrala nekom "vaznom" ko nije hteo da prizna gresku. Ravno odluci da se rusi brdo zbog propusta u projektu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trudničko porodiljsko bolovanje beba trudnice majke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana