Tekst objavljen: 06.03.2014 10:30        


Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je da je namera Grupe da od AIK banke napravi najefikasniju bankarsku platformu u Srbiji, da ona bude još profitabilnija, pružajući usluge i privredi i stanovništvu, i izrazio nadu da za to neće biti potrebno puno vremena.

Kostić: AIK banka će biti najefikasnija banka u Srbiji

AIK banka će pružati usluge i realnom sektoru i stanovništvu i MK Grupa neće sigurno širiti veliku mrežu poslovnica, već će imati optimalni broj za Srbiju, objasnio je Kostić i dodao da će banka nastaviti da se bavi korporativnim bankarstvom i projektnim finansiranjem.

Centralni registar hartija od vrednosti, 4. februara je objavio da je Sunoko (deo MK Grupe) istakao ponudu za preuzimanje do 100 odsto akcija AIK banke, po pojedinačnoj ceni od 1.635, a ponuda je okončana 24. februara. U AIK Banci, Sunoko je pre ovoga posedovao 37,9 odsto akcija, tako da je za 20 dana, kompanija uspela da otkupi 12,46 odsto akcija da bi obezbedila veći udeo u vlasništvu, što po ponuđenoj ceni od 1.635 dinara po akciji iznosi oko 16 miliona evra. Najveći pojedinačni akcionar AIK banke, pre ponude za preuzimanje, bila je Poljoprivredna banka Grčke (Agricultural Bank od Greace), sa udelom od 20,35 odsto akcija.
MK Grupa, s obzirom na veličinu, već se ponaša kao banka i ima poslovne aranžmane sa dvadesetak banaka, od toga, na primer sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC - deo Svetskje banke), Nemačkom razvojnom bankom (KfW), Holandskom razvojnom bankom, Austrijskom razvojnom bankom, rekao je Kostić za Tanjug.

- Mi (MK Grupa) smo već u bankarstvu i pritom sam ja već 17 godina u Upravnom odboru AIK banke - podsetio je predsednik MK Grupe i dodao da preuzimanje akcija AIK banke predstavlja kontinuitet u poslovanju MK Grupe, koji se završio preuzimanjem većinskog paketa akcija u toj banci.

MK Grupa će se truditi da AIK banku stavi u isti sistem vrednosti kakav važi u okviru Grupe i ta banka će "sigurno pretrpeti neke izmene, ali nadam se u pozitivnom smeru", najavio je Kostić.

Prema zvaničnim podacima, dobit AIK banke u 2012. godini bila je 3,64 milijarde dinara, dok je dobit pre oporezivanja za prvih devet meseci 2013. godine bila 1,5 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aik banka banke bankarsko tržište bankarski sektor Miodrag Kostić kupovina banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana