Tekst objavljen: 11.04.2023 13:00        


Agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uprkos i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po svetsku ekonomiju, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). Domaća centralna banka tvrdi da su „potvrđeni stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga“

Kreditni rejting Srbije ostao BB+


Postepenim povećanjem referentne kamatne stope sprečeno je dalje širenje inflatornih pritisaka, ocenila je Agencija Standard & Poor’s.

Takođe, Agencija je ocenila da su srednjoročna inflaciona očekivanja ostala pod kontrolom zahvaljujući zaoštravanju monetarnih uslova i održanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa.Smanjenje inflacije očekuje u drugoj polovini godine, navodi se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Agencija ocenjuje i da je finansijski sektor dobro kapitalizovan, likvidan i profitabilan, kao i da jeučešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na minimumu od tri odsto.

Кao preduslove za dobijanje investicionog rejtinga u budućnosti agencija Standard & Poor’s navodi ubrzanje privrednog rasta i dalje smanjenje fiskalnog i tekućeg deficita, što će, kao i u slučajudrugih ekonomija, zavisiti i od daljeg toka i ekonomskih efekata sukoba u Ukrajini i ukupnih geopolitičkih kretanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditni rejting srbije kreditni rejting Narodna banka Srbije BB+

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana