Tekst objavljen: 30.05.2015 12:55        


Banke odobravaju namenske kredite, ali i specijalizovane pozajmice samo za studije na određenim obrazovnim institucijama

Kreditom do diplome

Krediti za plaćanje školarine postaju aktuelni kako se približavaju upisni rokovi, a pogotovo zato što su pojedini fakulteti već obznanili veće školarine nego prošle godine. Banke odobravaju ove namenske potrošačke kredite i u dinarima i u evrima. Ovi zajmovi u domaćoj valuti odobravaju se bez učešća, dok za pozajmice indeksirane u evrima banke traže 30 odsto učešća, kao uostalom i kod svih drugih kredita sa valutnom klauzulom.

Banke uglavnom odobravaju potrošačke kredite koji se mogu iskoristiti i za plaćanje školarina. Pojedine imaju i posebne vrste zajmova, dok neke kreditiraju plaćanja školarine, ali samo za studije na određenim obrazovnim institucijama.

Sosijete ženeral banka studentima nudi kredite za plaćanje osnovnih i master studija s tim što se kredit za finansiranje osnovnih studija odobrava roditeljima studenta ili zaposlenom studentu na rok od 12 do 60 meseci. Kamatna stopa na dinarski kredit je 4,95 do 6,45 odsto, plus šestomesečni belibor, uz mogućnost opredeljivanja za fiksnu kamatu, koja iznosi 15,95 do 17,45 odsto. Pored plaćanja školarine, kreditom je moguće refinansirati zajam za školovanje iz prethodne godine i dobiti dodatni iznos novca. Ova banka odobrava kredite i za finansiranje master studija, bez obzira na to da li su zaposleni. Krediti su takođe dinarski, sa fiksnom ili promenljivom kamatom, uz mogućnost grejs perioda.

Iz njihovog iskustva studentski krediti su najtraženiji u julu, kada se upisuju samofinansirajući studenti, ali interesovanje postoji i tokom predupisnih rokova kod finansiranja studija na privatnim fakultetima koji u tom periodu odobravaju velike popuste na školarinu. Preporuka Sosijete ženeral banke je da se za školovanje koriste namenski krediti, pre svega zbog toga što su oni povoljniji od opštih gotovinskih kredita sa istim rokom otplate. Ova banka je pripremila i posebnu ponudu za studente, u okviru koje im omogućava da besplatno koriste paket tekućeg računa, kojim dobijaju mogućnost plaćanja, kao i usluge elektronskog i mobilnog bankarstva, trajni nalog i semestro međunarodnu platnu karticu. Pravo na ovaj besplatni paket imaju studenti do 27 godina, uz dostavljanje potvrde o upisu godine jednom godišnje.

Inteza banka studentima nudi klasični potrošački zajam koji se može iskoristiti za finansiranje obrazovnih usluga, kao i specijalizovane kredite za plaćanje školarina na SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, Univerzitetu u Novom Sadu, Univerzitetu Singidunum, Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, Fakultetu za pravne i poslovne studije Novi Sad i Višoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo u Beogradu.

– Prošle godine najveće interesovanje je bilo za kredite koji se odobravaju u saradnji sa SMATSA Vazduhoplovnom akademijom sa ili bez hipoteke. U slučaju kredita sa hipotekom maksimalni iznos zajma je 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, s tim što je učešće minimum 30 odsto. Period otplate je do 120 meseci, uz mogućnost grejs perioda do 36 meseci. Kamatna stopa je fiksna tokom prve dve godine otplate kredita i iznosi 5,44 odsto godišnje za klijente banke, nakon čega se obračunava kao zbir vrednosti šestomesečnog euribora i kamate od pet odsto. Sredstva se putem profakture prenose na račun obrazovne ustanove.

Erste banka odobrava kredite za plaćanje školarine za studije na višim školama i fakultetima, plaćanje kurseva, radno-studijskih putovanja i ostale svrhe namenjene stručnom usavršavanju, plaćanje obuke, pa i za polaganje vozačkog ispita. Kredit se odobrava po predračunu. Za odobrenje ovog kredita, klijent može imati maksimalno 30 godina u momentu podnošenja zahteva. Ukoliko podnosilac zahteva nije zaposlen ili nije kreditno sposoban, kredit se može odobriti uz pomoć kreditno sposobnog žiranta. Krediti se odobravaju na 36 meseci sa maksimalnim iznosom od 300.000 dinara, a kamata je 6,5 odsto, plus tromesečni belibor. Ovi krediti su najtraženiji u oktobru za vreme upisnog roka.

U Komercijalnoj banci je neophodno da podnosioci zahteva za kredit imaju redovna primanja, zaradu ili penziju. Krediti se odobravaju kako klijentima banke, tako i drugim građanima.

Jelena Ivanović, direktorka odeljenja za kreditiranje građana, kaže da se dinarski krediti za školovanje odobravaju sa rokom otplate do 77 meseci, kamata je fiksna i iznosi 17,5 odsto prvih 36 meseci otplate kredita, a nakon isteka ovog perioda kamatna stopa se formira kao zbir šestomesečnog belibora i fiksne marže od 8,5 odsto godišnje. Maksimalan iznos kredita određuje visina troškova školovanja, odnosno visina vrednosti profakture, a može se dobiti zajam do milion dinara.

Krediti sa deviznom klauzulom odobravaju se do maksimalnog iznosa od 800.000 dinara, uz učešće od 30 odsto od iznosa sa profakture. U ovom slučaju kamata je fiksna ceo period otplate kredita i iznosi 14 odsto godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošački krediti kredit za školu namenski kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana