Tekst objavljen: 15.07.2022 16:30        


Američki kripto zajmodavac Celzijus Netvork (Celsius Network) saopštio je u sredu da je podneo zahtev za bankrot u Njujorku, postajući poslednja žrtva dramatičnog pada cena tokena u sektoru kriptovaluta, piše Rojters

Kripto zajmodavac Celzijus podneo zahtev za bankrot


Celsius sa sedištem u Nju Džersiju zamrznuo je povlačenja prošlog meseca, navodeći „ekstremne” uslove na tržištu, ukidajući pristup štednji za individualne investitore i izazivajući potrese na tržištu kriptovaluta.

U podnesku pred američkom stečajnom sudu za južni okrug Njujorka, Celsius je procenio svoju imovinu i obaveze na između milijardu i 10 milijardi dolara, sa više od 100.000 poverilaca. Kompanija ima 167 miliona dolara u gotovini.

„Ovo je prava odluka za našu zajednicu i kompaniju“, rekao je suosnivač Celsiusa i izvršni direktor Aleks Mašinski.

Kripto zajmodavci kao što je Celsius doživeli su procvat tokom pandemije COVID-19, privlačeći štediše visokim kamatnim stopama i lakim pristupom kreditima koje retko nude tradicionalne banke. Pozajmljivali su tokene uglavnom institucionalnim investitorima, ostvarujući profit od razlike.

Ali poslovni model zajmodavca došao je pod lupu nakon oštre rasprodaje na kripto tržištu podstaknute kolapsom glavnih tokena terraUSD i luna u maju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Još jedan američki kripto zajmodavac, Voiager Digital Ltd (VOIG.TO), podneo je zahtev za bankrot ovog meseca nakon što je suspendovao isplate i depozite. Singapurski Vauld, manji zajmodavac, takođe je zamrznuo isplate ovog meseca.

Celsius je u saopštenju naveo da ne traži ovlašćenje da dozvoli povlačenje kupaca, dodajući da je zatražio od suda da mu dozvoli da nastavi sa radom kao što je plaćanje zaposlenih.

Celzijusov potez u junu da zamrzne povlačenja naterao je državne regulatore za hartije od vrednosti u Nju Džersiju, Teksasu i Vašingtonu da pokrenu istrage o firmama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
celzijus zajmodavac kriptovalute bankrot trgovina kriptovalutama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana