Tekst objavljen: 31.12.2013 14:43        


Kupovna moć Austrijanaca ponovo opada, pokazuje studija osiguranja Đenerali (Generali Versicherung). Prema istraživanju, samo 15 odsto Austrijanaca je izjavilo da je ove godine imalo na raspolaganju više novca nego prethodne godine

Kupovna moć Austrijanaca pala tokom 2013. godine

Svaki treći Austrijanac (32 odsto) trenutno ima manje novca na raspolaganju nego pre godinu dana, zbog čega opada i štednja, ističe se u studiji. Poređenja radi, prošle godine je to tvrdilo 28 odsto ispitanika.

Upadljivo je da, kako rastu godine života, sve je manje onih koji kažu da su imali više novca na raspolaganju.

Kod mlađih od 30 godina, 30 odsto je navelo da je imalo više novca na raspolaganju. Kod onih između 40 i 49 godina takvih je dvostruko manje -15 odsto, među Autrijancima starim između 50 i 59 godina tek osam odsto, a kod starijih od 60 godina svega tri odsto.

I pored opadanja kupovne moći. međutim, potrošnja neće biti ograničena.

Tako Austrijanci nameravaju da u idućoj godini za značajne stvari u svakodnevnom životu troše više novca. Na prvom mestu većih izdataka nalaze se ponovo odmor i sport.

Svega 16 odsto namerava iduće godine da troši manje novca na odmor nego ove, a istovremeno 24 odsto najavljuje da namerava da više troši. Na trećem mestu planiranih većih izdataka nalazi se stambeni prostor (21 odsto), a potom slede obrazovanje, zdravlje, slobodno vreme i ishrana. Mladi nameravaju da ulažu više u obrazovanje, a manje novca da troše na alkohol i na vožnju kolima.

Što se štednje tiče, 18 odsto Austrijanaca je izjavilo da zato što ne može više, odnosno namerava manje novca da štedi. Na prvom mestu štednje nalaze se alkohol, odeća i automobil.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. standard pad standarda kupovna moć Austrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana