Tekst objavljen: 16.12.2018 16:00        


Ako se u Srbiji, po procenama, na crno proda roba u vrednosti tri, četiri milijarde evra, logično je da oni koji se time bave moraju da nađu alternativne načine za transport te robe, kaže naš sagovornik upućen u ovu situaciju, koji je insistirao na anonimnosti.

Kurirske službe služe i za šverc robe

Švercovana roba više se, očigledno, ne transportuje samo autobusima kao godinama unazad. Najnovija akcija carine u kojoj je, u magacinu jedne kurirske službe u Beogradu, zaplenjena „markirana” roba bez dokaza o plaćenim dažbinama, ukazuje da su preprodavci pronašli nov način za krijumčarenje.

Samo u jednom kombiju kurirske službe, čiji identitet carina nije otkrila, zaplenjeno je 400 pari ženske zimske obuće, koju su pošiljaoci iz Beograda pokušali da pošalju na dve adrese u Vojvodini.

Dan ranije, u istom kombiju, pronađeno je 140 trenerki falsifikovanih robnih marki, koje su bile namenjene kupcu u Pančevu. Carina je saopštila da je u još jednom kombiju, iste kurirske službe, otkrila tovar najraznovrsnije robe – 70 mobilnih telefona i punjače, 40 bušilica, 35 „smart” kamera, 65 led sijalica ali i cerade za automobile, navigacije, medicinska pomagala...

Carina u saopštenju ne navodi na koji način je roba stigla u magacin i da li je kurirska služba umešana u ove sumnjive poslove, kao ni na koji način je roba stigla u zemlju. Međutim, sredinom prošle godine njeni predstavnici ukazali su u medijima da kupovina i prodaja preko interneta raste kao i broj pošiljaka koje se šalju kurirskim službama. Tada su najavili da će zbog toga češće kontrolisati i unutrašnje tržište, budući da kurirske službe primaju zatvorene pošiljke za koje garantuju pošiljaoci.

Poznavaoci prilika na tržištu kažu za naš list da se „papiri” za švercovanu robu lako falsifikuju ali da je veći problem kako te količine poslati na adrese bez otpremnice i prateće dokumentacije.

Ako se u Srbiji, po procenama, na crno proda roba u vrednosti tri, četiri milijarde evra logično je da oni koji se time bave moraju da nađu alternativne načine za transport te robe, kaže naš sagovornik. Po zakonu bez otpremnice i fakture ne može da se transportuje roba. Čak takvo vozilo može da bude oduzeto.

– Međutim, mnogo je jeftinije i bezbednije poslati takvu robu kurirskom službom jer distributeri ne moraju da imaju svoja vozila – objašnjava on i dodaje da je 90 odsto onlajn trgovine na unutrašnjem tržištu čist šverc. Kako kaže, neko može da proizvede sto haljina i da svih sto proda preko interneta a da ga niko ne kontroliše niti da uđe u trag tim transakcijama. Ističe da kako se usavršava tehnologija, tako se i šverc brzo prilagođava novim uslovima i sve to zahteva potpuno nov način kontrole.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Svakako, nije prvi put da se kurirske službe pominju u ovom kontekstu. Međutim, ranijih godina kurirske službe, kod kojih je pronađena švercovana roba, žalile su se tokom kontrola da „neopravdano ispaštaju zbog švercera” jer po zakonu nemaju pravo da otvaraju pošiljke i proveravaju sadržaj jer bi time kršile privatnost klijenata.

Možda to i jeste opravdanje kada je reč o malim pošiljkama ali poslednji slučaj zaplene, gde je carina u magacinu pronašla velike količine različite robe bez papira, ukazuje na nešto drugo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kuriri kurirske službe šverc roba carina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana