Zvanični kurs Evra za dan 03.12.21. :: 117.5780 rsd
Tekst objavljen: 16.07.2017 14:30        


Građevinski stručnjaci smatraju da je u našem glavnom gradu neizvodljivo graditi takozvane jeftine stanove. Šurlan: Napravili smo 5.000 stanova i u prestonici i ne može za manje od 1.000 evra.

Kvadrat od 500 evra pusti san

Priča o kupovini stana za manje od 500 evra po kvadratnom metru uvek deluje primamljivo, ali je pitanje koliko je realno da se po toj ceni on može izgraditi i prodati u Beogradu. Biznismen Bogoljub Karić tvrdi da je to moguće i, ovih dana, opet aktuelizuje projekat "BK grupe", koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije pre godinu dana, kada je najavljena izgradnja socijalnih stanova u beogradskom Makišu. Međutim, investitori i građevinci smatraju da te cene nisu realne za srpsku prestonicu. Jeftini kvadrat, kako kažu, zahteva ili besplatno zemljište i smanjenje komunalnih taksi ili se u pitanje dovodi kvalitet gradnje.

I ZEMUNSKE KAPIJE JAČAJU BDP

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je prilikom obilaska radova na izgradnji novog naselja Zemunske kapije izjavila da je to jedno od gradilišta koje pomaže da povećavamo BDP, odnosno da utičemo na razvoj građevinske industrije.

- Udeo građevinarstva je ispod pet odsto, a mora da bude bar sedam odsto ako želimo da imamo održivu građevinsku industriju i ako hoćemo da se vratimo na svojevremeno zlatne grane građevinarstva - izjavila je Mihajlovićeva.

- Stvorili smo zakone, napravili smo sistem da razdvojimo kvalitetno od manje kvalitetnog i očekujem da će izvođači da obave ovaj posao u roku. GDS je od 2000. izgradio 10.000 stanova, a vrednost nekretnina koje je napravio je milijardu evra.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan tvrdi da u drugoj i trećoj beogradskoj zoni nije moguće napraviti isplativ projekat koji bi banka finansirala po toj ceni. Šurlan je u ponedeljak s ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović posetio gradilište kompleksa "Zemunske kapije", gde će prva tri objekta biti završena do septembra 2018. Cena kvadratnog metra je od 1.300 do 1.493 evra bez PDV-a, a prodaja bi trebalo da počne za oko mesec dana.

- U poslednjih pet godina smo napravili više od pola miliona kvadrata u Beogradu i prodali 5.000 stanova. Na osnovu naše analize, iz iskustva na 15 lokacija u Beogradu, proizvodna cena neto kvadratnog metra ne može da se napravi ispod 1.000 evra - rekao je Šurlan, za "Novosti".

- Mi funkcionišemo na srpskom tržištu, po srpskim propisima, sa domaćim materijalima i izvođačima. Karić verovatno ima nekog keca u rukavu. Očekujemo da vidimo njegove konkretne poteze.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da se za manje od hiljadu evra po kvadratu mogu graditi jedino tipski stambeni objekti na periferiji prestonice, i to na najjeftinijim lokacijama, na zemljištu za koje ne bi bile plaćene takse.

- To su takozvane fabrike stanova, kada se grade veliki kompleksi od nekoliko hiljada objekata - objašnjava Rodić.

- Takva, tipska gradnja na lokacijama van Beograda bi mogla biti dosta jeftinija od obične. Tu investitor može da formira zaradu od 10 evra po kvadratu, ali sa računicom da će zbog masovne izgradnje opet biti u plusu. Takve ogromne objekte velike spratnosti smo gradili po Rusiji i oni se praktično slažu kao lego kockice. Meni je život u takvim zgradama pomalo nehuman.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izgradnja stanova cena kvadrata novogradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana