Tekst objavljen: 23.05.2017 14:00        


Poslovni prostor za retke koji se bave starim zanatima mogao bi da pojeftini čak za petinu. Vlada uredbom omogućila smanjenje cene zakupa.

Kvadrat za zanatlije po volji opštine

Zakup državnog poslovnog prostora za stare zanate ubuduće će biti jeftiniji. Vlada Srbije nedavno je usvojila izmene Uredbe koja reguliše pitanje davanja u zakup prostora u javnoj svojini. Njome se lokalnim samoupravama daje mogućnost da licenciranim starim zanatlijama, od 12. maja, kvadrate izdaju za petinu procenjene tržišne vrednosti.

MALI PREDUZETNICI JEDVA OPSTAJU

MIinistarstvo privrede vodi Registar sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti. Na spisku je trenutno 601 preduzetnik, ali nisu svi aktivni.

- Već sam u godinama u penziji, pa i ne pratim izmene propisa - objašnjava Nebojša Kocić, duvač stakla.

- Sticaj okolnosti je takav da se od našeg zanata sve teže živi. Ima nas pet do šest stakloduvača u Srbiji i svi loše živimo. Pojavili su se trgovci koji uvoze robu iz Kine i Indije. Kada stigne finalni proizvod iz Indije, on košta onoliko koliko mene košta sirovina.

Među pogodnostima koje odranije imaju stare zanatlije, jeste visina paušalnog oporezivanja. Oni spadaju u prvu grupu koja plaća porez sa osnovicom od 25 odsto prosečne plate. Nemaju obavezu da podmiruju firmarinu, taksu za isticanje naziva. Ne moraju ni promet da evidentiraju preko fiskalne kase.

- Što se tiče poslednje izmene Uredbe, nije u pitanju obavezujuća norma. Jedinice lokalnih samouprava će samostalno odlučivati kako o nameni tako i o korisnicima poslovnog prostora u javnoj svojini - objašnjava Dušan Vučković, v. d. pomoćnika ministra privrede.

- Ministarstvo privrede u potpunosti podržava navedenu dopunu Uredbe. U prethodnom periodu, u više navrata smo upućivali slične inicijative i preporuke predsednicima opština, gradonačelnicima gradova i posebno gradu Beogradu, ali je odziv lokalnih samouprava bio zanemarujući. Zbog toga očekujemo da ovakvo zakonsko rešenje doprinese boljem stavu lokalne samouprave u poboljšanju ambijenta za obavljanje starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

Zanatlije sumnjaju da će se lokalne samouprave tako lako odreći svojih prihoda. Predsednik Udruženja starih zanata Dušan Stošić, kaže da bi u ove pogodnosti poverovao da su preporuke lokalu obavezujuće.

- I ranije su postojale slične inicijative, Ministarstvo privrede je slalo dopise lokalnim samoupravama sa preporukom da smanje zakup, ali su se one oglušile. Problem je ako je ovog puta preporuka neobavezujuća. Opštine i gradovi ne žele da se odreknu svojih prihoda. Kad je reč o dnevnom zakupu, za neke manifestacije naplaćuju astronomske sume - kaže Stošić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zanatlije preduzetnici opštine nameti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana