Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 05.02.2016 13:40        


Međunarodni monetarni fond (MMF) ne želi da uvede Grčkoj drakonske mere, već želi samo da vlada u Atini ostvari veći napredak na planu penzionih reformi, izjavila je direktorka MMF-a Kristin Lagard. 

Lagard: Ne želimo da uvedemo Atini drakonske mere

"Zaista mi se ne dopada kada nas prikazuju kao drakonski, rigorozan i strašan MMF. Ne želimo da prema Grčkoj primenimo drakonske mere, pošto je ta zemlja već podnela velike žrtve", rekla je Lagardova, a prenosi agencija Frans pres.

Direktorka MMF-a je, međutim, insistirala na nastavku sprovođenja grčkog programa reformi, a naročito reformi penzionog sistema, koje su ključna tačka spoticanja u pregovorima između vlade u Atini i njenih kreditora.

Prema rečima Lagardove, aktuelni penzioni sistem, čiji troškovi odgovaraju udelu od deset odsto grčkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje, nije održiv, i trebalo bi da, kako je rekla, prođe kroz duboke reforme.

"U Evropi, prosečan udeo penzija u BDP-u je 2,5 odsto", navela je ona, ponavljajući da penzioni sistem Grčke mora da bude reformisan.

"I sistem naplate poreza mora da bude unapređen kako bi se prikupili prihodi i stalo na kraj utaji poreza. Ovaj proces mora biti praćen otpisom duga od strane evropskih partnera", zaključila je Lagard. 

Ovakve njene izjave dolaze u trenutku kada Grčku potresa generalni štrajk, koji je na ulice izveo na desetine hiljada ljudi da bi protestovali protiv penzionih reformi, ključnog uslova u najnovijem ekonomskom programu pomoći koji je Evropska unija letos dodelila Atini, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dragonske mere Grčka dogovor Grčke i MMF grčke reforme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana