Tekst objavljen: 21.04.2017 8:57        


VAŠINGTON, 21. aprila (Tanjug) - Šefica Međunarodnogh monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je da bi pobeda kandidata ekstremne desnice Marin Le Pen na ovogodišnjim predsedničkim izborima u Francuskoj mogla da izazove političke i ekonomske turbulencije. 

Lagard: Pobeda Le Penove donela bi velike turbulencije

"To bi sigurno donelo velike poremećaje", rekla je Lagard, bivša francuska ministarka finansija za CNBC televiziju u Vašingtonu, gde su MMF i Svetska banka počeli svoje polugodišnje prolećno zasedanje, prenosi agencija Frans pres.

U Francuskoj će se u nedelju održati prvi krugpredsedničkih izbora. Mada ankete ne ukazuju na siguran put Le Penove ka predsedničkoj fotelji, stručnjaci su oprezni prema izjavama da ona ne može pobediti.

Le Pen je obećala da će izvesti Francusku iz evrozone i raspisati referendum za izlazak zemlje iz Evropske unije, kao što je to uradila Velika Britanija prošle godine.

MMF se ove nedelje opet založio za trgovinske integracije i liberalizaciju trgovine, suprotstavljajući se rastu nacionalističkih osećanja na obe strane Atlantika.

Evropska unija i harmonizacija u Evropi bili su centralni deo političkog poretka nakon Drugog svetskog rata, rekla je Lagard.

"To nas je zaštitilo od strahota ratova i to moramo imati na umu. Vekovima smo se ''klali''. Činjenica da smo unazad gotovo 70 godina imali mir, prijateljske i konstruktivne odnose je dragulj, i njega treba sačuvati", istakla je Lagard.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana