Tekst objavljen: 12.06.2020 12:55        


Narodna banka Srbije je usvojila dopune Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čime su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana

Lakše do kredita za kupovinu prvog stana

Prema novom propisu, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora 11. juna, banke sad mogu klijentima koji prvi put kupuju "krov nad glavom" da smanje traženo učešće za odobrenje stambenog kredita na 10 procenata od ukupnog iznosa kredita, umesto dosadašnjeg pravila o učešću od 20 procenata.

"Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit - izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Uvođenje odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti, kako je istakla, potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema novom propisu, banka može za kupovinu prve stambene nepokretnosti da odobri fizičkom licu stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da iznos tog kredita nije veći od 90 posto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 procenata), navodi se u saopštenju NBS.

Imajući u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 posto od zahtevanog iznosa kredita.

Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, napominje se u saopštenju NBS.

1 komentar

  1. User image
    Petar 22.06.2020 16:29

    Dabar dan, da li imate preporuku kod koje banke se moze, prema ovim novim okolnostima, podneti kredit za prvi stan plus dati hipoteka na jedan stan koji posedujemo, i da ali se time uvecava iznos sume koju potrazujemo kao kredit?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina prvog stana kupovina stana Narodna banka Srbije učešće za kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana