Tekst objavljen: 15.04.2019 9:55        


Više od 83 odsto građana Srbije planira da predstojeći odmor provede u Grčkoj, prema anketi koju tradicionalno sprovodi Nacionalna asocijacija turističkih agencija JUTA, što je dosadašnji rekord u istraživanjima.

Letujete u Grčkoj? Evo šta vas ove godine čeka na granici

Činjenica je da je i lane oko 800.000 naših turista putovalo u Grčku, pa je mnoge zabrinula najava grčkih vlasti da su od 7. aprila počeli da primenjuju regulativu EU prema kojoj svi državljani zemalja koje nisu potpisnice Šengenskog sporazuma podležu sistematičnom pregledu na granici.

To bi trebalo da znači da će zbog provere u bazi podataka, gužve tokom pasoškog pregleda biti neuporedivo veće.

"Ova odluka će pre svega važiti za putnike koji će avionom putovati u Grčku, ali nova regulativa neće stvoriti gužve na drumskim graničnim prelazima", kažu za Novosti u Grčkoj turističkoj organizaciji.

Ipak, polovina svih čarter-letova sa beogradskog i banjalučkog aerodroma sleće na destinacije u Grčkoj, pa je i ova ublažana najava iz Grčke mnoge zabrinula.

"Odluka o strožoj kontroli na granici neće uticati na predstojeću sezonu", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA, i dodaje da grčke vlasti svake godine najavljuju strože kontrole, ali da, kada vide kakve su gužve na granici, turiste puštaju bez ikakvih problema.

pak, polovina svih čarter-letova sa beogradskog i banjalučkog aerodroma sleće na destinacije u Grčkoj, pa je i ova ublažana najava iz Grčke mnoge zabrinula.

"Odluka o strožoj kontroli na granici neće uticati na predstojeću sezonu", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA, i dodaje da grčke vlasti svake godine najavljuju strože kontrole, ali da, kada vide kakve su gužve na granici, turiste puštaju bez ikakvih problema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta sme da se unese?

Grčka je od 2017. godine uvela i strogu kontrolu namirnica koje turisti mogu da unose u tu zemlju, a spisak je isti i za ovu sezonu. Tako, recimo, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što se odnosi na Srbiju.

Ipak, dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili formula hrane za bebe, kao i hranu za posebne potrebe. Na letovanje može da se ponese i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Voće i povrće može da se unese u Grčku, u količini do pet kilograma. U ličnom prtljagu može da se nosi do litar alkoholnog pića, ukoliko je turista punoletan, ali samo ukoliko udeo alkohola u piću ne prelazi 22 odsto. Može da se ponese i četiri litra vina i 12 litara piva, kao i 40 cigareta.

Sve to važi isključivo za turiste koji putuju kolima, a ne avionom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kontrola na granici spisak namirnica Grčka granica letovanje letovanje u grčkoj 2019 namirnice turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana