Tekst objavljen: 08.03.2021 12:55        


Britanski finansijski regulator (FCA) podsetio je da otkucava sat Londonskoj međubankarskoj kamatnoj stopi krajem 2021, i pozvao tržišta da ubrzaju prebacivanje ugovora, vrednih 260 biliona dolara širom sveta, na kamate koje sastavljaju centralne banke

LIBOR odlazi u istoriju, centralne banke treba da se pripreme

Do ukidanja LIBOR-a dolazi nakon milijardi dolara izrečenih kazni zajmodavcima zbog pokušaja nameštanja ove kamate, koja se svojevremeno smatrala glavnim svetskim reperom za određivanje cena širokog spektra državnih hartija od vrednosti, cene kreditiranja kompanija do cene zaduživanja kreditnim karticama, prenosi Rojters.

FCA je objavio da će 31. decembra ove godine prestati obračunavanje i objava vrednosti LIBOR-a za ugovore u britanskoj funti, evru, švajcarsko franku, japanskom jenu i američkomi dolaru, pa od januara 2022. banke više neće biti u obavezi da šalju podatke za izračun ove kamate.

Ipak, dve dolarske verzije LIBOR-a će nastaviti da važe do sredine 2023. godine, kako su ranije najavile američke Federalne rezerve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Današnja objava označava poslednje poglavlje u procesu koji je započet 2017. godine, kako bi se ukinulo oslanjanje na neodržive LIBOR stope i uspostavili čvršći temelji za finansijski sistem“, naveo je guverner Banke Engleske Endrju Bejli u saopštenju.

Dodao je da, imajući u vidu ograničen vremenski rok, svim tržišnim akterima preporučuje da odmah preduzmu aktivnosti i završe svoju tranziciju do kraja 2021.

Umesto LIBOR-a, regulatori preporučuju da se kao osnov za izračunavanje kamate za međubankarske pozajmice koristi stopa na prekonoćne depozite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Libor prestaje da funkcioniše prestanak važenja libora libor nameštanje libora kamatne stope

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana